latinica  ћирилица
22/11/2017 |  19:27 ⇒ 19:30 | Аутор: РТРС

Срби у Книну као да нису постојали

У туристичкој брошури о Книну, која се ових дана појавила на интернету, а ускоро ће бити и одштампана, Срби као да нису никада постојали у том граду, а нису наведени ни сакрални објекти попут Саборног храма Покрова Пресвете Богородице. Туристичка заједница града Книна напросто је "избрисала" из сјећања све што има везе са Србима у овом граду, а историја је прекројена на такав начин да се учешће народа који је до 1995. био већински уопште не види, пишу Вечерње новости.
Храм Покрова Пресвете Богородице у Книну - Фото: Novosti.rs
Храм Покрова Пресвете Богородице у КнинуФото: Novosti.rs

Док се до детаља описује историја града од десетог вијека до данас, вјешто је избачено све оно што подсјећа на важан допринос Срба у Книну, а поименично се уопште не наводе славни Книњани српске националности. За ауторе брошуре која ће у Книну бити понуђена туристима, сам град има искључиво важност као сједиште хрватских краљева.

И многи данас познати становници града српске националности упозоравају на ове недостатке, али се приређивачи ограђују и најављују да ће неке "могуће грешке" бити исправљене у наредним издањима. За почетак би брошура требало да буде одштампана у 2.000 примјерака.

Нису наведени ни подаци о броју Срба у Книну. Прве ратне године 1991. у Книну је живјело 9.867 Срба и 1.660 Хрвата, док је 2001. године остало тек 1.269 Срба и 9.546 Хрвата. Нема ни ријечи о томе како су Срби почели да живе у тим крајевима још у предтурском времену, када су и настала три манастира - Крупа, Крка и Драговић. Из тог времена су и многи српски храмови, а Срби су дали незамјењив допринос у развоју цијелог краја око Книна, као и цијеле Далмације.

Све је то историја коју није могуће фалсификовати, нити заборавити, али је у брошури о Книну напросто нема. Српска црква која се налази у главној книнској улици као да не постоји и није уопште наведена.

Градоначелник Книна Марко Јелић, који је и сам покренуо процесе да се релаксира ситуација у Книну, увидио је грешке из брошуре и најавио да ће оне ускоро бити исправљене.

Извор: Вечерње новости