latinica  ћирилица
22/11/2017 |  17:42 | Аутор: РТРС

Сочи- Декларација о рјешавању сиријске кризе

Предсједници Русије, Ирана и Турске усвојили су заједничку декларацију о сарадњи ове три земље у рјешавању сиријске кризе, рекао је у Сочију руски предсједник Владимир Путин.
Рохани, Путин, Ердоган (фото: © VGTRK) -
Рохани, Путин, Ердоган (фото: © VGTRK)

"Документ дефинише приоритете за даљу сарадњу Русије, Турске и Ирана који имају предност по питању сиријске кризе и поставља конкретне задатке за будућност", рекао је Путин новинарима након трилатералног самита.

Путин је након састанка са лидерима Турске и Ирана, Тајипа Ердогана и Хасана Роханија, рекао да су се три земље сагласиле да појачају сарадњу у борби против тероризма, укључујући Исламску државу.

"Потврдили смо спремност да интензивирамо сарадњу с циљем коначног обрачуна и уништења `Исламске државе`, групе Ал Нусра фронт и других екстремистичких група", рекао је Путин.

Лидери три земље су се такође, сагласили, око промовисања мировних преговора из Астане те потврдили значај очувања суверенитета, јединства и територијалног интегритета Сирије.

Путин је рекао да су предсједници Ирана и Турске подржали иницијативу Русије о покретању националног дијалога у Сирији, као и да су договорени први кораци ка отварању све-укључујућег дијалога народа Сирије.

Како је навео предсједник Русије, Иран и Турска су подржали сазивање сиријског народног конгреса, а дипломатама је наложено да раде на саставу и датуму одржавања овог скупа.

Према Путиновим ријечима, сиријско руководство је спремно за мировни процес, уставне реформе и слободне изборе.

Рохани је рекао да су Турска, Иран и Русија позвале све земље да помогну у рјешавању ситуацију у Сирији.

Извор: СРНА