latinica  ћирилица
22/11/2017 |  16:01 ⇒ 16:04 | Аутор: РТРС

СМ БиХ утврдио Нацрт буџета за идућу годину

Савјет министара данас је једногласно утврдио Нацрт закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за идућу годину од 1.954.062.329 КМ.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Буџет за финансирање институција остаје 950 милиона КМ, иако су укупни захтјеви корисника били већи за 333.727.000 КМ или 36 одсто, саопштено је из Савјета министара.

Приходи за сервисирање спољног дуга износе 1.004.062.329 КМ и мањи су за око 7,1 милион КМ у односу на ову годину, тако да буџет износи укупно 1.954.062.329 КМ.

Овако структурисан буџет прати приоритете рада Савјета министара у вези са европским партнерством, али и подржава мјере штедње у институцијама БиХ.

Буџетом су, између осталих, планирана средства за провођење општих избора у идућој години, за вишегодишње пројекте буџетских корисника и стављање у функцију државног затвора, као и средства за обрачун плата полицијским службеницима због законом усвојене измјене њиховог коефицијента.

Министарство финансија и трезора БиХ доставиће Нацрт буџета Предсједништву БиХ, овлашћеном за његово предлагање.

Савјет министара, на приједлог Министарства финансија и трезора, усвојио је једногласно Документ оквирног буџета институција БиХ за период од 2018. до 2020. године, који прати и подржава реформе БиХ у процесу прикључења ЕУ и спровођења пријема БиХ у Партнерство за мир, даљи НАТО пут, те реализовање раније дефинисаних 14 стратешких циљева, укључујући развој економије, повећање запослености и смањење сиромаштва у БиХ.

Према овом документу, укупни ниво расхода институција БиХ, без сервисирања спољног дуга, износи 950 милиона КМ на годишњем нивоу за све три године, а издвајање индиректних пореза са јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање износи 750 милиона КМ, што је на нивоу буџета из претходних година. То практично значи да плате и накнаде у институцијама БиХ и у наредне три године остају на ранијем нивоу и неће бити повећаване.

На сједници је једногласно усвојен и ажурирани Програм јавних инвестиција/развојно-инвестициони програм институција БиХ 2018-2020. година, као подршка Савјету министара и институцијама БиХ за планирање улагања и доношења квалитетнијих инвестиционих одлука.

Министарство финансија и трезора практично је сада ажурирало и Програм јавних инвестиција и усагласило га са буџетом институција за наредну годину, те ће га доставити Предсједништву БиХ.

Ажурирани програм садржи податке о укупно 277 пројеката за период 2018-2020. година у укупној вриједности од милијарду и 946,66 милиона КМ. Од тога се милијарду и 261,48 милиона КМ односи на 175 пројеката у реализацији, а 685,18 милиона КМ на 102 кандидована пројекта. Вриједност пројеката који директно доприносе социоекономском развоју износи 938,96 милиона КМ.

Приједлог закона о СИПА упућен у парламентарну процедуру

Савјет министара утврдио је данас и упутио у парламентарну процедуру Приједлог закона о Агенцији за истраге и заштиту, којим је предвиђено формирање одјељења за борбу против тероризма. Нова организациона јединица у СИПА се формира у складу са смјерницама и директивама ЕУ у области безбједности и ефикасније борбе против тероризма, саопштено је из Савјета министара.

Према овом законском приједлогу, СИПА остаје управна организација Министарства безбједности са оперативном самосталношћу, основана ради обављања полицијских послова и дјеловаће искључиво на професионалним основама са сједиштем у Источном Сарајеву.

Овим законским приједлогом се на квалитетнији и потпунији начин регулишу питања надлежности СИПА, унутрашње организације, послова и службене сарадње.

"Доношење новог закона, који је предложило Министарство безбједности, практично је и једино могуће рјешење с обзиром на то да је постојећи закон у три наврата значајно мијењан", наводи се у саопштењу.

Савјет министара утврдио је и Приједлог споразума између Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Министарства пољопривреде Кине о сарадњи у области пољопривреде.

Закључивањем овог споразума отвара се процес интензивне комуникације институција БиХ и пословне заједнице у области пољопривреде и руралног развоја у обје земље, уз промовисање економске, научне и технолошке сарадње у овим областима.

Приједлог споразума биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника је предложен министар спољне трговине и економских односа.

Савјет министара је, након спроведеног јавног огласа, именовао Млађена Мандића за правобраниоца, а за његове замјенике Исмета Велића и Мариофила Љубића.

Извор: СРНА