latinica  ћирилица
21/11/2017 |  21:29 ⇒ 23:10 | Аутор: РТРС

Бешикташ бодом до осмине финала, Марибор шокирао Москву

Фудбалери Бешикташа пласирали су се у осмину финала Лиге шампиона, док је Марибор загорчао живот московском Спартаку.

Бешикташ је ремијем са Портом 1:1 у Истанбулу изборио прво мјесто у Групи Г, коло прије краја, јер има четири бода више од "Змајева", а седам од Лајпцига који има и меч мање.

С друге стране, Спартак је направио велики кикс ремијем са Марибором 1:1 у Москви, па коло прије краја заостаје бод за Севиљом, а два за Ливерпулом, који се касније састају у Шпанији.

Од 20:45 почело је шест утакмица у четири групе, а шансу да се пласира у осмину финала имају још Реал Мадрид, украјински Шахтјор, те Ливерпул или Севиља у међусобном обрачуну.

Занимљиво је у Монаку гдје "Кнежеви" морају да побиједе Лајпциг ако желе у посљедњем колу да се боре за пласман у другу фазу такмичења, као и у Дортмунду гдје Борусија мора да иде на све или ниша против Тотенхема, не толико због минималних шанси за осмину финала, колико за спас сезоне.

Група Е: Московљани прерано почели да славе

Руски првак је подбацио у можда и кључном мечу сезоне. Упркос великом притиску и подршци са трибина "Аткритје арене", Спартак је одиграо изузетно лоше против најгорег тима у групи.

Спартак је имао десетак шутева ка голу словеначког представника, у 50. минуту га је погледала срећа јер је Марко Сулер погодио стативу, али осам минута прије краја ипак успјева да затресе мрежу ривала.

Послије акције по лијевој страни услиједила је гужва у казненом простору Марибора, лопта се одбила од неколико играча, да би на крају стигла до Зе Луиса који је уз мало среће шаље иза леђа Јасмина Хандановића.

Међутим, домаћин је прерано почео да слави, јер је у другом минуту судијске надокнаде резервиста Јасмин Мешановић искористио сјајно проигравање Тавареса и лопту убацио у небрањену мрежу за очајање у редовима Спартака.

То је тек други гол Мариборчана за тек други пут у Групи Е у Лиги шампиона ове сезоне.

Српски фудбалер Марко Петковић је почео меч у стартној постави Спартака, тек трећи пут у посљедњих 12 утакмица, а играо је до 73. минута.

Група Г: Историјски резултат црно-бијелих, Тошић замијењен на полувремену

Порто је морао да побиједи на Босфору па је португалски великан играо врло офанзивно током цијелог меча у Истанбулу, а то му је донијело и вођство у 29. минуту, послије акције Рикарда за Фелипеа, који је полуволејом закуцао лопту у мрежу са десетак метара.

Међутим, четири минута прије полувремена Бешикташ успјева да поравна, Тосун је пронашао Талиску који доноси одушевљење на Водафон арени.

На полувремену утакмице тренер Бешикташа Сенол Гунеш је замијенио српског репрезентативца Душка Тошића, који је посљедњих недјеља био више него поуздан на позицији штопера.

У другом дијелу Порто је наставио са притиском ка голу Бешикташа, али није успио да пробије дефанзивни бедем турског шампиона, па ће у посљедњем колу тражити мјесто у осмини финала.

Бешикташ се први пут у својој историји пласирао у осмину финала Лиге шампиона, у свом осмом наступу у елитном такмичењу.

Извор: Б92