latinica  ћирилица
21/11/2017 |  17:22 ⇒ 22/11/2017 | 10:10 | Аутор: РТРС

Медијски рат против генерала - да ли је Холивуд већ пресудио Младићу? (ВИДЕО)

Прије пресуде генералу Младићу, пресудио му је Холивуд. Српски ратни злочинац, познат само као генерал, живи у изолацији кријући се од Хашког трибунала и остварује везу са младом дјевојком – нови је филм о ратним сукобима у бившој Југославији, који је у биоскопе стигао уочи пресуде. Критичари кажу да ово показује да западне филмаџије и даље догађаје на овим просторима виде као прилику за површне и најчешће бесмислене филмове.
Холивуд против Младића - Фото: РТРС
Холивуд против МладићаФото: РТРС

Улогу базирану на лику генерала српске војске, тумачи Бен Кингсли, којег је америчка критика топло савјетовала да више не прихвата улоге у нискобуџетним филмовима. Чињеница је да је домет филма неки фестивал ц категорије, каже критичар Иван Карл, међутим посљедица је површно приказивање догађаја те лика и дјела о којима је филмаџија некад нешто начуо на вијестима.

"Као што је у примјеру Анђелине Џоли, тако и овај лик који је прије тога радио дјечији филм Каспер. Тако је и он себи рекао, хајде да урадим нешто озбиљно, онда је урадио ово што је урадио, а то је све само није озбиљнији филм", истакао је Карл.

Силберниногв, "Обичан човјек", за утјеху ће бити промашај попут осталих остварења, тврди Карл, а по њему је то доказ, да упркос устаљеном мишљењу, Холивуд нема политику према рату у БиХ. Наведени филмови, каже, засновани су на стереотипима и тек кад се неко озбиљно позабави ратом у БиХ знаћемо каква је политика Холивуда.

Темељи негативних стереотипа положени су у рату И владаће док се на сцени не појави нови негативац, а исламски терористи на добром су путу, кажу историчари. Други фактор је политика и Република Српска, за разлику од Србије још дуго ће имати реметилачки призвук јер се противи пројекту јединствене БиХ.

Филм је снимљен у Београду, са добрим дијелом, српским глумцима, што говори да не само да не осуђујемо него и помажемо такве продукције, кажу аналитичари.