latinica  ћирилица
21/11/2017 |  17:11 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Мугабе поднио оставку, на улицама славље

Роберт Мугабе поднио је оставку на мјесто предсједника Зимбабвеа, убрзо након што је парламент покренуо процес опозива како би се окончала његова скоро 40-годишња владавина. Бивши потпредсједник Зимбабвеа Емерсон Мнангагва положиће заклетву као нови предсједник ове државе сутра или у четвртак, 23. новембра, рекао је секретар владајуће странке ЗАНУ-ПФ Патрик Чинамаса.
Роберт Мугабе - Фото: Screenshot
Роберт МугабеФото: Screenshot

Мугабе /93/ седам дана није хтио да сиђе са власти и након што је војска преузела управу и након што је његова странка ЗАНУ-ПФ предузела мјере против њега.

На улицама градова Зимбабвеа почеле су прославе у тренутку када је предсједник Јакоб Муденда саопштио оставку Мугабеа и суспендовао процес опозива.

Муденда је прочитао писмо Мугабеа у којем наводи да је одлучио да се повуче и омогући несметану примопредају власти у земљи.

"У складу са Уставом Зимбабвеа подносим оставку која ступа на снагу одмах", наводи се у писму, пренио је АФП.

Роберт Мугабе у писму у којем је објавио да се повлачи са мјеста предсједника Зимбабвеа није навео име његовог могућег насљедника.

Предсједник парламента Јакоб Муденда прочитао је Мугабеово писмо у којем се не наводи ко ће бити задужен за вођење државе.

Муденда је рекао да он сада ради на правним питањима како би се омогућило да нови предсједник до сутра буде на дужности.

Вашингтон се залаже за изборе

Вашингтон се данас заложио за слободне и фер изборе и поштовање владавине права у Зимбабвеу након "историјског тренутка" оставке Роберта Мугабеа на мјесто предсједника.

"Вечерас је историјски тренутак за Зимбабве", саопштила је америчка Амбасада у Харареу.

У саопштењу се додаје да, без обзира на могуће краткорочне аранжмане владе, пут напријед мора да води слободним и фер изборима.

Извор: СРНА