latinica  ћирилица
21/11/2017 |  16:45 ⇒ 16:56 | Аутор: РТРС

МИП Србије: Украјина се понашала супротно виталним интересима Србије

Министарство спољних послова Србије саопштило је да остаје привржено превазилажењу несугласица и унапређењу билатералних односа са Украјином, упркос томе што украјински амбасадор Олександар Александрович у континуитету, од почетка мандата у Србији, даје недипломатске и неприхватљиве оцјене о спољној политици Србије и њеним званичницима.

У саопштењу Министарства, поводом изјаве Александровича да је односе двије земље нарушило гласање Србије "против Украјине", односно резолуције о људским правима на Криму, указано је да се Украјина по питању Космета понашала супротно виталним интересима Србије.

Као примјере за то у Министарству су навели да се приликом гласања о чланству такозване републике Косово у Унеску 2015. године делегација Украјине налазила ван сале, што је било директно супротно виталним интересима Србије.

Наведено је и да Украјина подржава приједлоге западних земаља у вези са измјеном мандата мисије Унмик на Косову и Метохији, као и динамике сједница Савјета безбједности УН посвећених раду Унмика, чему се Србија оштро противи.

"Република Србија и министар Ивица Дачић лично су током председавања ОЕБС-у показали посвећеност мирном решењу кризе у Украјини, о чему је и министар /спољних послова Украјине Павло/ Климкин похвално говорио", истиче се у саопштењу.

Реагујући на изјаву украјинског амбасадора да 14 мјесеци чека на аудијенцију код шефа српске дипломатије, Министарство спољних послова Србије је указало на то да амбасадор Украјине у континуитету, од почетка мандата у Србији, даје недипломатске и неприхватљиве оцјене о спољној политици Србије и њеним званичницима.

Како се наводи, једна од уобичајених мјера у дипломатској пракси у случајевима када страни представници излазе из оквира Бечке конвенције јесте снижавање нивоа контаката на радни ниво, те је сходно томе, амбасадор Украјине током ове године више пута примљен у Министарство спољних послова на нивоу помоћника министра и замјеника помоћника министра.

"Општеприхваћени дипломатски прицип је и правило реципроцитета. С обзиром на то да амбасадор Србије у Украјини Раде Булатовић није никада био примљен код шефа украјинске дипломатије Климкина, као и да се Министарство иностраних послова Украјине на пријеме које приређује Амбасада Србије одазива на нивоу шефа протокола, Србија нема никакву обавезу, нити повод да поступа другачије", напомиње се у саопштењу.

Министарство спољних послова Србије је изразило жаљење због изјаве Александровича да је став његовог министарства "скоро исти" као његов, али упркос томе остаје привржено превазилажењу несугласица и унапређењу билатералних односа са Украјином.

Извор: СРНА