latinica  ћирилица
21/11/2017 |  13:24 ⇒ 13:58 | Аутор: РТРС

Београд чврсто опредијељен за развој односа са Москвом

Србија је чврсто опредијељена за даљи развој политичких односа са Русијом на основи стратешког партнерства и спремности обје стране за њихово продубљивање у свим областима, рекао је предсједник Србије Александар Вучић на састанку са предсједником Савјета Федерације Русије Валентином Матвијенко.
Александар Вучић и Валентина Матвијенко - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић и Валентина МатвијенкоФото: ТАНЈУГ

Вучић је захвалио Русији на чврстој и досљедној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и напорима да питање Косова и Метохије ријеши мирним и дипломатским средствима, путем дијалога.

Он је рекао да је Србија војно неутрална, да ће своју неутралност чувати и да се налази на европском путу, али да није увела нити ће уводити санкције Русији, саопштено је из Прес-службе предсједника Србије.

Он је изразио захвалност што је Русија небројено пута подржала интересе Србије у Унеску, УН и другим међународним организацијама и форумима.

Вучић је нагласио да је Русија један од стратешких, економских и водећих спољнотрговинских партнера Србије.

"У наредном периоду Србија ће усмерити пажњу на јачање привредне сарадње са Русијом, у складу са Споразумом о слободној трговини", најавио је Вучић и изразио намјеру да се постојећа сарадња у енергетици, пољопривреди, телекомуникацијама и другим областима унаприједи и оснажи.

Матвијенкова је истакла да Русија веома цијени независну политику и спремност Србије на сарадњу.

"Повјерење је узајамно", рекла је Матвијенкова.

Она је пренијела поздраве руског предсједника Владимира Путина и његова очекивања да ће Србија и Русија наставити изградњу односа током предстојеће посјете предсједника Србије Александра Вучића Москви.

Вучић и Матвијенкова разговарали су данас о односима Србије и Русије, предстојећој посјети српске делегације Москви и ситуацији у региону.

Тема разговора била је и сарадња двије земље у војнотехничкој области, а Вучић је захвалио руској страни на добром аранжману у набавци војне опреме која Србији омогућава модернизацију.

Итвор: СРНА