latinica  ћирилица
21/11/2017 |  13:04 | Аутор: РТРС

Швајцарско село намјерава да плати људима да дођу да живе

Становници швајцарског села Албинена, у кантону Вале, за десет дана ће одлучити о новој политици којом ће странцима спремним да ту бар десет година живе понудити новац – око 70.000 швајцарских франака за четворочлану породицу.
Село Албинен - Фото: Wikipedia
Село АлбиненФото: Wikipedia

Мало село у којем тренутно живи 240 становника, једно је од многих у Швајцарској које посљедњих година доживљава велико исељавање становника. Иако у селу постоје бројне викендице, становници, поготово млађе породице, одлазе из села.

Само у последњој години, село су напустиле три породице с осморо дјеце па је локална власт била присиљена да затвори сеоску школу.

Становници села захтијевају од локалних власти да учине нешто како би се у село вратио живот и како би се обезбиједила будућност и опстанак села.

План локалног вијећа је да породицама или појединцима, странцима, који се одлуче на куповину или изградњу куће у Албинену, под одређеним условима, поклоне по 25.000 франака за сваку одраслу особу у породици и додатних 10.000 франака по детету.

Четворочлана породица, према том приједлогу, добила би бонус у вриједности од 70.000 швајцарских франака.

Али, постоје и услови које је потребно испунити.

Одрасле особе морају бити млађе од 45 година и пристати на живот у селу у трајању од најмање 10 година. У куповину или изградњу куће треба уложити најмање 200.000 франака током десетогодишњег периода и некретнина мора бити стални дом, а не викендица.

Новац од локалних власти добијају неповратно, осим у случају ако неко одлучи да напусти село прије истека рока од десет година. 

Локалне власти су увјерене да су ове мјере приступачне за све.

"То је улагање у будућност села", пишу локалне новине. Додају да ће заједница профитирати од нових породица кроз порезе, уговоре о изградњи и куповини намирница и свега потребног у сеоској продавници, док ће се истовремено у село вратити живот.

"У најбољем случају ће се поново отворити и школа у селу", додаје се у новинама.

Албинен је село које се налази на 1.300 метара надморске висине, с погледом у долину Роне. Село се поноси чистим планинским ваздухом и са пуно сунчаних дана годишње. На само шест километара налази се термално одмаралиште Лукербад.

У селу нема пуно могућности за запошљавање, али први велики градови удаљени су на само пола сата вожње.

Извор: Фонет