latinica  ћирилица
21/11/2017 |  11:28 ⇒ 11:34 | Аутор: РТРС

Заједничка сједница влада Србије и Македоније на прољеће

Премијери Србије Ана Брнабић и Македоније Зоран Заев прелиминарно су се договорили у Београду да заједничка сједница двије владе буде одржана крајем фебруара или почетком марта наредне године и да се двије земље фокусирају на регионално и економско повезивање.
Брнабић и Заев - Фото: ТАНЈУГ
Брнабић и ЗаевФото: ТАНЈУГ

"Разговарали смо о конкретним пројектима и сарадњи на којима треба да радимо у наредним месецима да би дошли до неких уговора, које ћемо потписати на тој заједничкој седници", рекла је Брнабићева на заједничкој прес конференцији са Заевим у Палати Србија.

Брнабићева је захвалила Македонији на подршци Србији да сједиште Транспортне заједнице југоисточне Европе буде у Београду, те додала да се нада таквој подршци и од ЕУ.

"Ми смо узвратили захвалношћу и подржали Македонију за организацију самита о дигитализацији у Скопљу наредне године. Стојимо вам на располагању за сву подршку и сваки вид помоћи који буду потребни за одржавање тог самита, а свакако и за све остале регионалне иницијативе", рекла је она.

Према ријечима Брнабићеве, ова посјета је добар сигнал за све даље пројекте двије земље и да говори о томе да сва међусобна евентуална отворена питања треба рјешавати прије свега дијалогом.

"Ово је један велики корак у правом смеру у смислу додатног економског и трговинског повезивања и унапређења пријатељства између две земље, што је веома важно. Ми ћемо се у наредном периоду посебно фокусирати на регионално и економско повезивање", рекла је Брнабићева.

Она је навела да је разговарано и о олакшавању промета роба између Србије и Македоније, као и да је константована јако добра сарадња министарстава унутрашњих послова у области спречавања илегалних миграција, док у будућности предстоји доста разговора о унапређењу културне сарадње.

"Надам се да ћемо на седници две владе потписати уговор у вези са културним обележавањем и сарадњи", рекла је Брнабићева наводећи да ће се инсистирати и на сарадњи у области пољопривреде, дигитализације, информационих технологија, инфраструктурном повезивању.

Премијер Србије каже да је за Београд важан завршетак Коридора 10, изградња пруге Будимпешта-Београд-Скопље, а у перспективи и гасна интерконекција Врање-Куманово.

"Регионална сарадња и повезивање увек су јако важни, без регионалног мира и стабилности нема европских интеграција западног Балкана", рекла је Брнабићева.

Она је нагласила да ће Србија, као један од лидера на Балкану, подражавати и своје партнере из реигона, јер је то важно за стаиблност цијелог региона.

"Бићемо ту за сваку врсту помоћи и подршке која буде требала", додала је она.

Заев је истакао важност регионалног и економског повезивања и креирање агенде за дигиталну интеграцију и у ИТ сектору.

"Знамо да Србија има постигнућа на пољу дигиталне економије и зато смо отворени да учимо о добрим искуствима и пракси", рекао је Заев.

Он је навео да је важно у региону створити добру средину за пословање компанија.

Извор: СРНА