latinica  ћирилица
21/11/2017 |  08:59 ⇒ 22/11/2017 | 08:12 | Аутор: РТРС

МУП Српске обиљежио крсну славу (ФОТО/ВИДЕО)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске обиљежило је крсну славу Аранђеловдан.
Слава полиције - Фото: РТРС
Слава полицијеФото: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је Министарство унутрашњих послова Српске несумњиво једна од најбољих полицијских агенција у региону, која остварује добре резултате у борби против свих елемената кршења закона.

"Наша полиција се додатно обучава и оспособљава за борбу против тероризма и свих екстремних дјеловања на овом простору. Одобрили смо средства да се на простору бивше касарне у Залужанима у Бањалуци припреми посебан центар за обуку који ће бити убрзо готов. Ту ће се премјестити највиталнији дијелови Полиције Републике Српске као што је Специјална полиција", рекао је предсједник Српске данас новинарима у Бањалуци поводом обиљежавања крсне славе МУП-а - Светог архангела Михаила.

Према његовим ријечима, у току је процес набавке нове опреме и оружја за полицију.

Парастос испред МУП-а Српске

"Обука која треба да услиједи у новом центру говори о нашем опредјељењу да оспособимо полицију, као најважнијег гаранта и чувара мира и стабилности у Републици Српској и спровођења Устава и закона", истакао је Додик.

Он сматра да је важно присјетити се свих који су страдали као припадници Полиције Републике Српске у моменту њеног стварања и да им се ода почаст, јер су они уградили своје жиовоте у њен темељ.

"Зато је важно да будемо сви овдје и не треба да одустајемо од оваквих обиљежавања, јер ако се не присјећамо онога на чему је створена Полиција Републике Српске, губимо и њену снагу", сматра Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да је опредјељење Владе стално јачање Полиције, што је и показала у претходном периоду, јер је она са осталим институцијама Српске носилац њене виталности, садашњости и будућности.

Она је подсјетила да је Влада, упркос кризи, континуирано улагала у МУП.

"У посљедње двије, три године, ако се зброји све што је уложено и ако се дода оно што је планирано за наредни период, можемо рећи да се ради о највећим улагањима од настанка Републике Српске", оцијенила је Цвијановићева.

Она је појаснила да је толико уложено у МУП због његове важности као институције која је као носилац живота у Српској, али и због све већих пријетњи и глобалних безбједносних изазова.

"Стално морамо радити и улагати у оспобљавање Полиције, да буде боља и ефикаснија. Задовољна сам јер је многобројним акцијама проглашена једном од најефикаснијих, а некада и најефикаснијом безбједносном агенцијом на простору региона", поручила је премијер Српске.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да се данас прославља слава МУП-а, као и свих претходних година од када постоји ово Министарство.

"Окупили смо се да одржимо помен и порастос нашим погинулим јунацима који су уградили своје животе у темеље Републике Српске, што значи да ћемо их се вјечно сјећати и сви они који дођу за нама да ће их исто тако памтити да су они створили ово што ми данас имамо", поручио је Лукач.

Он је овом приликом свим припадницима МУП-а честитао крсну славу - Светог архангела Михаила.

Обиљежавање Светог архангела Михаила - крсне славе МУП-а, данас у Бањалуци почело је предајом рапорта предсједнику Републике Српске Милораду Додику и служењем парастоса настрадалим припадницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Овом приликом вијенце су на централно спомен-обиљежје положили предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, те делегација Владе Српске, коју је предводила премијер Жељка Цвијановић.

Поводом славе МУП-а на централно спомен-обиљежје настрадалим припадницима МУП-а вијенце су положили министар унутрашњих послова Драган Лукач и директор Полиције Дарко Ћулум.

Вијенце су положиле и делегације Борачке организације Републике Српске, Савеза логораша Републике Српске, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, те градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Свечаности су присуствовали и потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, посланици у Народној скупштини Српске, министри у Влади, те предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић.

Извор: РТРС/СРНА