latinica  ћирилица
20/11/2017 |  22:34 ⇒ 22/11/2017 | 07:26 | Аутор: РТРС

Специјал- Пресуда генералу Младићу већ донесена (ВИДЕО)

Хашки трибунал требало би да свој рад приведе крају изрицањем пресуде генералу Ратку Младићи. О току суђења, очекивањима и посљедицама пресуде генералу говорило се у вечерашњем Специјалу Радио-телевизије Републике Српске.
Специјал РТРС-а - Фото: РТРС
Специјал РТРС-аФото: РТРС

Изрицање пресуде генерал Ратко Младић дочекује знатно погоршаног здравственог стања, потврдио је то у емисији Специјал адвокат одбране Бранко Лукић. Лукић је подсјетио да љекарима из Београда није дозвољено да обаве преглед, а да тренутно стање генерала Младића потврђује њихове тврдње да је само у овој години претрпио два или три мождана удара. У "историјској одговорности" и сукобљености права и политике, Лукић тврди да суђење није било фер из више разлога.

- Сигурно смо имали другачији третман него Тужилаштво. Да ли је то политичка одлука или само одлука предсједавајућег Суда, стварно не бих улазио у то, али је јасно да нисмо имали исти третман као Тужилаштво - истакао је Лукић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, присјетио се ријечи које је изрекао као свједок генерала Ратка Младића. Подсјетио је да никада није добио наређење које се косило са законима и поручио да се нада да је ово само прво полувријеме судског процеса у којем права истина тек треба да се докаже.

- Мислим да је то у интересу свих. Ко год мисли да има само једна истина и да је то она која се гледа из једног угла, онда чини грешку, а поново су могуће велике посљедице у будућности по мир и суживот на овим просторима - рекао је Савчић.

Посматрајући раније процесе у Хагу и медијске натписе, гости емисије Специјал закључују да је пресуда генералу Ратку Младићу већ донесена. Поручили су да је тешко очекивати ослобађајућу пресуду, јер би тиме суд побио до сада изречене пресуде, а да је у његовом раду видљив потпун изостанак историјског контектса.

- Било би нереално очекивати ослобађајућу пресуду, а разумијем оптимизам браниоца јер их је он и водио када су то радили. Живот је реалан па и очекивања да ће Младић бити поглашен кривим и осуђен. Била казна пет година затвора или доживотна, за генерала Младића је иста - рекао је Крстан Симић, бивши судија Уставног суда БиХ.

Историчар Предраг Лозо рекао је да се Хашком трибуналу не може видјети да је Војска Републике Српске била одбрамбена војна формација и да је већина акција била одбрамбена, те да су акције попут "Коридора" или "Лукавац" биле изнуђене потезима противничке стране.

Основан од стране Савјета безбједности Уједињених нација, мимо докумената који уређују рад те организације, са више од 80 одсто казни изречених Србима, Трибунал у Хагу, далеко је од испуњења свог примарног задатака. Једна од основних идеја трибунала у Хагу, сматрају саговорници, јесте наметање колективне одговорности Србима.