latinica  ћирилица
20/11/2017 |  19:29 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Албански лоби блокирао приказивање филма о Косову Бориса Малагурског

Шведска премијера филма "Косово: Моменат у цивилизацији" Бориса Малагурског, која је требало да буде одржана 26. новембра у сали Културног центра АБФ у Стокхолму, отказана је након албанског лобирања, што је организаторе приморало да је премјесте у салу Сиријанске православне цркве.
Албанци блокирали Малагурског (фото: © Tanjug/ Зоран Жестић ) -
Албанци блокирали Малагурског (фото: © Tanjug/ Зоран Жестић )

Пројекцију филма, који говори о унишавању српског насљеђа на Косову и Метохији, Културни центар АБФ је отказао иако је претходно потврђено њено одржавање.

"Спутњик" је покушао да добије коментар АБФ-а у вези са разлозима отказивања сале, али је АБФ одбио да коментарише отказивање.

Албански портали пренијели су статус на "Фејсбуку" албанског лобисте у Шведској Салиха Шаље у којем је навео да је "захтијевао од АБФ-а да не дозволи пројекцију филма", након чега је, наводно, добио одговор у којем се истиче да се пројекција отказује зато што филм "није у складу са вриједностима равноправности и људских права који владају у Шведској".

Услиједио је и-мејл АБФ-а и организаторима премијере, Савезу Срба у Шведској и братству Свети Јован у којем је потврђено отказивање премијере под изговором да је "дошло до сазнања да опис филма не одговара наслову филма и садржају".

"АБФ није ни видео филм. Заиста не знам до каквог су они сазнања дошли, ако нису нашли за сходно ни да прегледају филм пре него што одлуче да је на било који начин споран", каже Малагурски.

Он је навео да је звао АБФ да их лично пита у чему је проблем у вези са филмом, али није успио да добије одговор.

"Очигледно је да је овдје ријеч о цензури и укидању слободе говора, а све то шведском народу намеће један етнички лобиста, користећи фразе о шведским вриједностима, како би их укинуо", каже Малагурски.

Он је додао да му је драго што су организатори успјели да у веома кратком року нађу други простор за премијеру, односно православну цркву Свети Јаков у Содертељеу, те истакао да сиријански народ разуме шта значи уништавање културно-историјског насљеђа једног народа.

"АБФ би требало да буде свјестан чињенице да је од 1999. године уништено више од 150 цркава и манастира у срцу Европе - хоће ли можда забранити и снимке уништавања Палмире зато што осуда тог уништавања узнемирава присталице `Исламске државе` у Шведској?", упитао је Малагурски.

Један од организатора Горан Попов из братства Свети Јован оцијенио је да је у једној либералној држави, као што је Шведска, која дозвољава да се све стране чују, оваква појава до сада невиђена и несхватљива.

Свјетска премијера овог филма, која је одржана у септембру у Паризу, изазвала је бурна реаговања јавног мњења на Западу, али су и поједине дипломате биле згрануте начином на који се уништава српско културно насљеђе на Косову и Метохији.

Филм говори о дјетињству водитеља Стефана Поповића проведеном на Косову и значењу које за њега имају тамошњи манастири под заштитом Унеска.

Циљ филма је да прикаже шта се дешава са српским насљеђем на Косову и Метохији, како Унеско не би примио Косово у чланство.

Извор: СРНА