latinica  ћирилица
20/11/2017 |  17:56 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

Нови доказ да Американци нису били на Мјесецу?(ВИДЕО)

Скоро 50 година након првог "великог корака за човјечанство" 1969. године, теоретичари завјера не губе инспирацију.
Мисија "Апола" на Мјесецу  (Фото: NASA) -
Мисија "Апола" на Мјесецу (Фото: NASA)

Осим општепознатих тврдњи да се слијетање америчке летјелице Аполло 11 на Мјесец никада није догодило, љубитељи теорија завјере до данас не престају да проналазе "спорне" детаље у вези са свим наредним мисијама, који, према њиховом мишљењу, потврђују њихове сумње.

Овај пут у питању је слијетање Апола 17 из децембра 1972. године, које је, према тврдњама Јутјуб корисника Streetcap1, лажирано.

Корисник наводи да детаљ, који се може видјети на снимку слијетања, указује на то да се слијетање није догодило. У питању је фигура човјека у одсјају визира кациге астронаута.

Корисник тврди да мушкарац није обучен у свемирско одијело, и да је ријеч о доказу да је слијетање снимљено на сету.

Као и у сваком претходном случају, било је потребно мало да се изнијете тврдње брзо рашире друштвеним мрежама и изазову бројне полемике.

"Изгледало ми је мало чудно, па сам помоћу софтвера издвојио фотографију. Примијетио сам фигуру човјека који не носи свемирско одијело. Чини се да има мало дужу косу и да носи неки прслук", објаснио је корисник Јутјуба.

Подсјећамо, трочлана екипа Апола 17 вратила се с мисије са 110 килограма камења и осталих узорака, што је више него што је сакупљено у оквиру било које друге мисије. Ријеч је, уједно, о посљедњем Аполо програму на Мјесецу.

Астронаути Ежен Сернан и Харисон Џек Шмит провели су на тој мисији 22 сата. Они су слетјели на Мјесечеву долину Таурус-Литроу, а колега Роланд Еванс их је током цјелодневног истраживања стално надлетао.

Извор: Агенције