latinica  ћирилица
20/11/2017 |  17:31 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Хан: Македонија на посљедњем километру до преговора за ЕУ

Европски комесар за проширење Јоханес Хан позвао је данас македонску опозицију да у наредном периоду буде конструктивна јер је Македонија "на посљедњем километру" од преговора за чланство у ЕУ.

"Важно је да и опозиција одигра своју улогу и да буде одговорна. Ако је евроатлантска перспектива циљ и ако је то национални интеререс, може бити постигнут ако сви иду у истом правцу", рекао је Хан на конфренцији за новинаре у Скопљу након сусрета са македонским премијером Зораном Заевим.

Он је додао да је улога опозиције да буде допунски критичар, али и да буде контруктивна како би се испоштовали сви рокови и датуми ради постизања наопходног напретка.

Хан је оцијенио да је Македонија остварила напредак у спровођењу реформи на путу ка ЕУ.

Одговарајући на питање новинара о Закону о употреби језика који је у скупштинској процедури, он је поручио да овај законски акт није приоритет и није од националног интереса, те да министри треба да се фокусирају на реформске приоритете који су услов за преговоре са Унијом.

Хан је у вези са најавом стратегије ЕУ за западни Балкан нагласио да ће у стратешки документ бити укључено свих шест земаља региона ради њихове перспективе за добијање пуноправног чланства у ЕУ.

Коментаришући неке информације из Брисела да су, за пуноправно чланство у ЕУ у 2025. години предвиђене Србија и Црна Гора, Хан каже да се на регион западног Балкана у Бриселу гледа као на цјелину и да неће постојати дистинкција међу државама.

Заев је рекао да очекује да Македонија постане члан ЕУ прије 2025. године, као и да је то жеља, а да све зависи од постигнутих резултата.

Одговарајући на питање на чему заснива оптимизам, имајући у виду да је Грчка и до сада блокирала процес, он је навео да сада постоји позитивна атмосфера у обје земље која треба да се искористи за рјешавање проблема.

Хан ће у Скопљу разговарати и са предсједником Собрања Талатом Џаферијем, замјеником премијера за европска питања Бујаром Османијем и шефом дипломатије Николом Димитровим, као и са представницима политичких странака и цивилног друштва.

Извор: СРНА