latinica  ћирилица
20/11/2017 |  15:56 ⇒ 16:21 | Аутор: РТРС

Бањалука: Отворена изложба "Даворин Јенко 1835-1914"

У Бањалуци је поводом 99 година од ослобођења овог града у Првом свјетском рату отворена изложба о Даворину Јенку, познатом српском и словеначком композитору и диригенту.
Бањалука - отворена изложба о Даворину Јенку - Фото: СРНА
Бањалука - отворена изложба о Даворину ЈенкуФото: СРНА

Изложбу "Даворин Јенко 1835-1914" отворио је конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић који је истакао да је овај умјетник компоновао химну Србије "Боже правде".

"Реч је о малој изложби од 10 паноа. У име Србије и српског народа захваљујем човеку који нас је задужио овом прелепом песмом", рекао је Николић.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић навео је да изложба свједочи о педагошком и музичком раду словеначког и српског композитора, који је и аутор композиције "Напреј, заставе славе" - до деведесетих година прошлог вијека химне Словеније.

Стојнић је истакао да је изложба дио међународне сарадње Архива Републике Српске са Архивом Словеније и Архивом Србије, те да је Архив Српске домаћин изложбе и њен суорганизатор.

"Архив Републике Српске овом изложбом најављује сљедећи велики јубилеј - 100 година од ослобођења Бањалуке у Првом свјетском рату и једну велику изложбу - `Бањалука 1918`", нагласио је Стојнић.

Директор Архива Словеније Бојан Цвелфар каже да је изложба поводом 100 година од смрти Јенка била постављена и у Љубљани, Београду и Ужицу.

"Јенко је особа која је живјела и радила за Словенце и Србе, што показује пријатељство између нација. На овај начин можемо да покажемо да смо у неко доба заједно радили за заједничке ствари", рекао је Цвелфар новинарима.

Он је навео да је Јенко своје најбоље године проживио у Београду и Панчеву, али да је на почетку рада компоновао у Словенији.

Прије отварања изложбе, Мушки камерни ансамбл "Источник" извео је химну Србије "Боже правде", која је од 1992. до 2007. године била и прва химна Републике Српске.

Даворин Јенко рођен је 9. новембра 1835. године у Дворју код Крања као Мартин Јенко. Био је вођа хора, диригент, музички педагог, а готово пола вијека и композитор. Његов допринос развоју словеначког и српског музичког живота био је изузетан.

За позориште и различита пјевачка друштва компоновао је више од 200 пјесама, креирао је музику за 31 драмску игру, пет увертира и двије опере.

Остао је упамћен као аутор словеначке химне "Напреј, застава славе", која се први пут изведена 10. октобра 1860. на славенској бесједи у Бечу.

По доласку у Србију, Јенко је 1872. године за комад Јована Ђорђевића "Маркова сабља" написао музику, у оквиру које је завршна нумера била "Боже правде".

Нумера је одмах стекла велику популарност и убрзо постала српска национална химна.

Јенко је умро 25. новембра 1914. године у Љубљани.

Извор: СРНА