latinica  ћирилица
20/11/2017 |  08:15 | Аутор: РТРС

Могућа локална поледица, возачи опрез!

У већем дијелу Републике Српске и Федерације БиХ коловози су мјестимично влажни, а из Ауто-мото савеза Републике Српске због ниске јутарње температуре возачима скрећу пажњу на формирање локалне поледице у планинским предјелима, преко мостова и надвожњака, те на прилазу тунелима.
Путеви РС, снијег - Фото: РТРС
Путеви РС, снијегФото: РТРС

На превоју Чемерно током ноћи падао је снијег, па је пут чишћен и посипан, наводе из АМС и возачима скрећу пажњу на дионице које пролазе кроз усјеке и поред камених косина због повећане опасности од одрона камења и земље на коловоз.

Због пуцања водоводне цијеви и активирања клизишта на локалитету Српских Топлица, на магитралном путу Бањалука-Црна Ријека-Јајце саобраћај се одвија успорено, наизмјеничним пропуштањем возила једном саобраћајном траком.

С обзиром да је ријеч о веома фреквентном путном правцу, возаче из АМС моле да успоре на овој диониоци пута и поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Саобраћај је потпуно обустављен на дионици магистралног пута Бијељина-Главичице у улицама 27. марта и Српске војске у Бијељини.

Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се искључиво обилазницом.

У тунелу Каловита Брда на дионици магистралног пута Љубогошта-Пале саобраћај је због санационих радова потпуно обустављен и одвија се обилазницом у непосредној близини тунела.

С циљем безбједног одвијања саобраћаја на ауто-путу "9. јануар" Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја у подручју петљи "Прњавор" и "Јоховац".

Наплатне станице у Лакташима и Друговићима нису завршене и неће бити у функцији до завршетка комплетне дионице ауто-пута Бањалука-Прњавор.

На дионици магистралног пута Клашнице један-Прњавор у Друговићима успостављен је посебан режим саобраћаја и постављена привремена саобраћајна сигнализација.

У току су радови на дионици магистралног пута Лончари-граница Републике Српске/Брчко дистрикт и граница Републике Српске/Брчко дистрикт-Доња Буковица, због чега је саобраћај преусмјерен на обилазни пут са десне стране из првца Брчког.

Радови су у току на дијелу магистралног пута у градској зони Невесиња, због чега је измијењен режим саобраћаја са постављеном привременом сигнализацијом. Радови се изводе свакодневно од 7.00 до 17.00 часова.

На дионици магистралног пута Брчко-Бијељина, од фабрике "Пирометал" до шљункаре, насеље Гредице, од 8.00 до 16.00 часова изводе се деминерски радови, а саобраћај се одвија тако да 30 минута трају обуставе, а 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминирања терена на деминерском радилишту Клакари Доњи 12 и Клакари Доњи 13, на магистралном путу Брод-Оџак радним данима од 8.00 до 18.00 часова саобраћај ће се одвија тако што обуставе трају 30, а пропуштања саобраћаја 10 минута.

На регионалном путу Површнице-Лопаре завршени су планирани радови на санацији клизишта, али с обзиром на оштећења која нису обухваћена актуелним радовима, остаје на снази забрана саобраћаја теретних возила, који је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево и дионицама Укрина-Горња Вијака и Братунац-Дрињача, због активираних клизишта, саобраћа се једном саобраћајном траком наизмјенично.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У информативној служби АМС Републике Српске у употреби је посебан број "возачке солидарности" 066/823-000, на који возачи могу да пошаљу СМС поруку и обавијесте дежурне раднике Информативно-диспечерског центра АМС о ванредним застојима, саобраћајним незгодама или другим проблемима на путу.

У току је превентивна кампања АМС Републике Српске и ауто-мото друштава "Безбједна вожња у зимским условима 2017", која ће трајати до 24. новембра на подручју 31 локалне зајединице широм Републике Српске.

Подршку у њеној реализацији пружају Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја и "Оптима група".

Стручне екипе АМС Републике Српске склопу ове акције данас ће у Источном Сарајеву од 10.00 до 12.00 часова и у Палама од 13.00 до 15.00 часова бесплатно контролисати исправност возила у зимским условима, односно дубину газећег слоја пнеуматика, кочиони и управљачки систем, квалитет расхладне и кочионе течности у возилу, свјетлосигналне уређаје, амортизере, ауто-гас инсталације и неопходну опрему која мора да се налази у возилу.

У Федерацији БиХ видљивост је смањена због магле или ниске облачностина дионици магистралног пута Рипач-Врточе, те на појединим дионицама уз ријеку Лашву.

На подручју Чапљине и Мостара могући су мјестимично јаки удари вјетра.

На планинском превоју Борова Глава на путу Шуица-Ливно учестали су изласци дивљих коња на коловоз, посебно у јутарњим и вечерњим сатима.

Радови на изградњи пјешачког пролаза изводе се на магистралном путу у Коњицу, због чега током дана долази до успореног саобраћања.

На граничним прелазима у БиХ јутрос нема евидентираних дужих задржавања.

Извор: СРНА