latinica  ћирилица
19/11/2017 |  16:02 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Фонд солидарности исплатио два милиона марака за санирање штете од поплава (ВИДЕО)

Бијељински привредници који су у поплавама претрпјели велику штету , добили су помоћ Фонда солидарности за обнову Републике Српске. Укупно је за подручје Бијељине исплаћено два милиона марака. Иако су у претходне три године сами морали да се снађу како би санирали штету и поново покренули посао, новац који су добили свим привредницима је драгоцјена помоћ за наставак пословних активности.
Фонд солидарности - Помоћ привредницима - Фото: РТРС
Фонд солидарности - Помоћ привредницимаФото: РТРС

Новац је уплаћен прошле седмице према списковима које су доставиле локалне заједнице , а помоћ је умањена по коефицијенту 0,53 како би се равномјерно надокнадила штета процијењена на укупно 3,7 милиона марака. У утврђивању критеријума за подјелу средстава и спискова оштећених привредних субјеката учествовала је и Привредна комора.

" Мислимо да ће ова исплата добро доћи свим привредним субјектима у смислу побољшања њихове ликвидности улагања у нове производње и на тај начин допринијети санирању штета које су претрпјели у току поплава", навео је Михајло Видић,Подручна привредна комора регије Бијељина.

Ненадокнадива штета причињена је у свим секторима привређивања, али су највише оштећени дрвопрерађивачи, угоститељи и млинска индустрија. У подземним силосима Млина Стојановић вода је уништила 2.000 тона пшенице. Раније су добили донаторску помоћ од 35.000 марака, а из Фонда солидарности и додатних 3.000 марака.

" Знајући која је количина депонована на депонију у Бијељини и по њој је извршена процјена штете онолико колико је тад тржишна цијена пшенице била 1.11// 2.55 укупно сам добио цирка 38.000 марака и задовољан сам, хвала богу да јесам", рекао је Зоран Стојановић, власник предузећа Млин Стојановић.

Право на помоћ Фонда солидарности остварила су и јавна и приватна предузећа која су имала штету у поплавама, од којих је највећу имала Електробијељина.

" Та штета се наравно не може никада надокнадити, али свакако да је свака помоћ Владе из фонда солидарности добро ће доћи да се поправи дио тих објеката, већину смо санирали, остало је још нешто опреме и резервних дијело да се набави за неке трафостанице које су страдале у поплавама", навео је Недељко Ђокић, директор Електробијељине.

Министарство финансија Републике Српске исплатило је прошле седмице 4,9 милиона марака једнократне помоћи на рачуне привредника из Бањалуке, Бијељине и Модриче који су претрпјели штету током поплава 2014. године, а ова врста помоћи најављена је и за привреднике с подручја Лакташа.