latinica  ћирилица
19/11/2017 |  15:39 ⇒ 20/11/2017 | 08:57 | Аутор: РТРС

Арбитража или суд, Добој и Станари дијеле имовину (ВИДЕО)

Још нема договора између Добоја и Станара о подјели имовине па ће о томе коначну ријеч дати или арбитража или суд. Станари су до 2015. били у саставу Добоја, након чега су одлучили да се отцијепе и формирају општину, али имовину и обавезе још нису подијелили.
Станари - Фото: РТРС
СтанариФото: РТРС

Чист рачун , дуга љубав . И једно и друго прижељкују и у Добоју и у Станарима, али рачуницу никако да усагласе. Запело је око кредитног задужења из 2012. које је , према тврдњама Добојлија, уложено у Станаре, па би им поред непокретне имовине на њиховом подручју припао и остатак дуга за кредит .

"Што по налазу вјештака економско финансијске струке на дан 30.6.2015. износи 2.980.661,93 КМ", каже потпредсједник Скупштине града Добоја, Милош Букејловић.

Из Станара поручују да не бјеже од обавеза , али кажу да Добојлије занемарују концесиону накнаду од експлоатације угља. По том основу,тврде , Добој је у своју касу с подручја Станара инкасирао око 6,5 милиона.

"Та средства локална заједница је била дужна уложити у капиталне објекте између осталог и на простор садашње општине Станари, а у преговорима нема ниједне ријечи о томе куд су та средства отишла", навео је Мирко Кајганић из Комисије за подјелу имовине општине Станари.

Док у граду Добоју тврде да су улагали и помагали Станаре и градили инфраструктуру, становници ове најмлађе општине и не мисле баш тако.

Нема сагласности ни о арбитражном питању, јер Станари би да га формулишу на основу њиховог удјела у имовини Добоја и обрнуто. Развлачење договора већ прави проблеме у пракси , од књижења до продаје имовине . 

"Они су радили промет некретнина које су заједничка имовина, нису консултовали Станаре ниједног минута,а рецимо Станарима су правили препреку код чисте ситуације,ставили су одмах судски спор око амбуланте здравствене у Станарима", рекао је Мирко Кајганић из Комисије за подјелу имовине општине Станари.

Ако двије стране не успију да се договоре арбитражом подјелу имовине могао би да обави суд. Незванично сазнајемо да управо томе теже градске власти Добоја, али би, такође, према незваничним сазнањима, Станари у том случају тражили изузеће добојских судова.