latinica  ћирилица
18/11/2017 |  15:55 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Повећан откуп и извоз млијека , смањен увоз (ВИДЕО)

У протеклих десет мјесеци у Републици Српској повећан је извоз млијека за 2,8 милиона марака, у исто вријеме увоз се смањио за око 6,8 хиљада марака. Из Министарства пољопривреде кажу да је и откуп млијека на домаћем тржишту увећан за седам процената.
Производња млијека - Фото: РТРС
Производња млијекаФото: РТРС

Винка Савић из Верића производњом млијека бави се од 2001. године,има око 80 грла, а дневно произведе 650 литара млијека. "Млијекопродукт" из Козарске Дубице откупи све што произведе, и како каже, задовољна је продајом. 

"Имам 56 фенинга ,пошто сам ја за ЕУ имам нешто више и премија на то тако да дође негдје 86 фенинга ", каже Винка Савић, произвођач из Верића код Бања Луке.

Њена фарма, једна је од оних које испуњавају све европске стандарде, а млијеко са њене фарме дубички Млијеко продукт извози у Европску унију. У Министарству пољопривреде кажу од, како постоје сертификати Европске Уније повећан је извоз млијека.

Производња млијека је повећана за око три одсто, а у министарству се надају да ће откуп млијека бити још већи.

"Извоз у неком наредном периоду када је у питању примарна производња млијека, биће свакако структуралне примјене које се односе на укупњавање производње са једне стране, повећање производности са друге стране у смислу да ова производност, односно дневни откуп 12 литара по крави је на неки начин испод нашег циљаног задатка , и очекумо да ће то за неки наредни период бити 15 литара млијека ", навео је Младен Стојановић,  начелник Одјељења за сточарство у Министарству пољопривреде,шумарству и водопривреде Репулике Српске. 

Породица Шкундрић из Ништаваца дневно произведе око 3000 литара млијека,и како каже, подстицајима ресорног министарства је задовољна. 

"Ми остварујемо што се тога тиче редовне подстицаје,са тим смо задовољни", каже Милан Шкундрић, произвођач из Ништавца код Приједора.

 Циљ је, наводе у министарству, да у наредном периоду буде повећан број фарми које би имале већи број грла, а да се смањи број мањих испоручилаца. Такође, упућују апел грађанима да купују домаће млијеко, сир, павлаку, јер тако штитимо и домаћу производњу и наше пољопривреднике.