latinica  ћирилица
18/11/2017 |  15:42 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Производња кромпира у Лијевче пољу, покривени само трошкови (ВИДЕО)

Произвођачи кромпира у Лијевче пољу који су обезбијдили адекватно наводњавање ове године, у екстремним условима производње, једва су успјели да стигну до позитивне нуле. Виша цијена при откупу, збoг смањене понуде, само је дјелимичнo успјела да покрије производне трошкове. Извоз у земље Европске уније у који су повртари полагали велике наде, већим дијелом је изостао.
Кромпир - Фото: РТРС
КромпирФото: РТРС


Повртари, произвођачи кромпира у Лијевче пољу, послије јесењих радова на њиви кажу да су ипак добро прошли. Због смањене понуде виша цијена је компензовала само дјелимично производне трошкове.

Произвођачи кромпира велике наде су полагали у могућност извоза кромпира у земље Европске уније који је послије много контрола одобрен у неограниченим количинама. Иако спремни да удовоље свим строгим захтјевима, извезене количине су симболичне.

Прољетос је у општинама Лакташи, Градишка и Србац кромпиром засијано око 900 хектара. Уз просјечан принос од 30 тона по хектару произвођачи који успиу пласирати цјелокупну производњу уз тренутне цијене једва ће покрити производне трошкове.