latinica  ћирилица
18/11/2017 |  15:37 ⇒ 19/11/2017 | 08:03 | Аутор: РТРС

Субвенције Владе мотивисале пољопривреднике да осигурају усјеве (ВИДЕО)

Упркос штети коју готово сваке године имају на усјевима због временских неприлика, мали број пољопривредних газдинстава осигурава производњу. Да би мотивисали пољопривреднике да осигурају усјеве од елементарних непогода, Влада Српске субвенционише 50% цијене осигурања. То је допринијело да су у овој години 144 газдинства осигурала производњу, што је три пута више у односу на прошлу годину. Суфинансирање премије осигурања у фиксном износу од 50% планирано је и за идућу годину.
Субвенције за осигурање усјева - Фото: РТРС
Субвенције за осигурање усјеваФото: РТРС

Озиме житарице , кукуруз и индустријско биље Бранимир Андрић сије на 170 ха оранице. Због великих улагања у производњу од 1300-1800 марака по ха, зависно од усјева, не ризикује. Редовно осигура производњу. "Ако знамо да је минималан улог за сјетву пшенице по ха 1300-1400 КМ, директни трошкови , не рачунајући амортизацију, то је симболичан трошак у односу на оно шта је уложено", каже ратар из Бијељине, Бранимир Андрић. 

Од када ресорно министарство суфинансира осигурање, Бошко Радић користи овај подстицај. Каже, да је то велика помоћ ратарима. И осигуравајуће куће дају додатне погодности.
 "Не платимо одмах осигурање , осигуравајућа кућа нам је изашла у сусрет, када склопимо уговор платимо 10% , а када овршемо пшеницу онда измиримо обавезу", рекао је ратар из бијељине, Бошко Радић.

А половину те обавезе и ове године ће суфинасирати Влада за 144 пољопривредна произвођача који су осигурали усјеве.

"У правилнику пише до 50% , међутим, с обзиром на број захтјева , директор Агенције је већ донио рјешење којим ће тај проценат бити 50%", навео је портпарол Министарства пољопривреде Републике Српске, Ацо Мацановић.



 У осигуравајућим кућама кажу да је посљедњих година повећан проценат осигураних површина. Основни видови осигурања су град, пожар, удар грома, а допунски ризици су поплава, олуја, прољећни мраз, и они су дупло скупљи.

"Један ха осигурања пшенице износи 40 марака , ако узмемо да је 20 марака поврат од стране министарства то је 20 марака за основне ризике", каже директор Дунав осигурања , Филијала Бијељина, Милан Трнинић.

 За протеклих пет година пољопривредним произвођачима је исплаћено 727 000 марака по основу суфинансирања премије осигурања.
Свијест о осигурању у пољопривреди је доста ниска. Подстицајима се може утицати на то , потврђује и троструко већи број осигураника у овој, у односу на прошлу годину.