latinica  ћирилица
17/11/2017 |  18:49 ⇒ 18/11/2017 | 08:53 | Аутор: РТРС

Када ће почети изградња пута Фоча - Шћепан Поље? (ВИДЕО)

Изградња пута Фоча-Шћепан Поље коначно би могла да постане реалност.
Фоча, Шћепан Поље - Фото: РТРС
Фоча, Шћепан ПољеФото: РТРС

Подршка за рјешавање ове дионице од 21 километра стиже од свих нивоа власти. Коштаће од 69 до 71 милион евра, а средства ће се тражити из европских фондова.

Иако магистрални, пут Фоча-Шћепан Поље већ годинамa је у веома лошем стању. У њега се није улагало више од 20 година, мада је ријеч о најкраћој вези између Сарајева и Подгорице и великом привредном капацитету за општину Фоча.

- Тим путем на годишњем нивоу, само у једној сезони прође више од 30.000 туриста, а ви сами знате колико је само саобраћајних удеса било на том путу и колико је људских жртава тај пут однио, напомиње Радислав Машић, начелник општине Фоча.

Повезивање БиХ и Црне Горе преко Шћепан Поља, један је од приоритета у ресорном бх министарству, гдје ускоро очекују потписивање споразума за изградњу граничног моста на ријеци Тари. Главни пројекат за пут Фоча-Шћепан Поље је завршен, а средства за финансирање тражиће се из европских фондова већ 6. децембра у Бриселу.

- Ради се о дужини од 21 километар, претпоставка је да се креће од 69 до 71 милион евра, финансирање моста се дијели на два начина, Црна Гора плаћа свој дио, БиХ плаћа свој дио, истиче Исмир Јуско, министар транспорта и комуникација БиХ.

Пројекат има подршку свих по вертикали – од локалне заједнице, преко ентитетског, до бх. министарства.

- То је изузетно добар примјер када постоји једна врста рекао бих координације свих нивоа власти како би се одређени развојни пројекти имплементирали у овој земљи, мислим да има довољно оптимизма и од стране министарства, од стране министарства у Влади Српске и рекао бих преданости локалних власти у Фочи да се овај посао заједно уради, поручује Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Преставничком дому ПС БиХ.

Реализација овог пројекта биће од изузетног значаја бза даљне развојне шансе туризма у Фочи у којој је, на радост свих љубитеља рафтинга, недавно направљена и саобраћајница десном обалом Таре.