latinica  ћирилица
17/11/2017 |  16:26 ⇒ 18:52 | Аутор: РТРС

На путевима у Српској у овој години страдало 101 лице (ВИДЕО)

На путевима у Српској у прошлој години смртно је страдало 130 људи, а ове године 29 мање.
Удес - Фото: Screenshot/YouTube
УдесФото: Screenshot/YouTube

Централна манифестација дана сјећања на жртве саобраћајних незгода одржана је у Добоју под слоганом "До 2020. године смањити број погинулих и тешко повријеђених за 50 одсто".

Иако је ријеч о демонстрацији саобраћајне несреће, овакве сцене подсјете на прерано угашене људске животе на нашим путевима. Прошле године страдало је 130 људи, а ове 29 мање, што охрабрује, али опреза никад доста. Јавност још не заборавља трагедију у Становима код Добоја, када је у судару аутомобила и воза страдала четворочлана породица Ђедовац.

- Слоган под којим се обиљежава ове године дан сјећања јесте да испунимо зацртане циљеве да смањимо број погинулих за 50 посто, истиче Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Стручњаци су маркирали 24 тзв. црне тачке на путевима Српске. Љубогошта - Пале, Зворник - Осмаци, Бањалука – Приједор, Бањалука - Прњавор, само су неке од дионица које због учесталих саобраћајних незгода, захтијевају висок опрез.

Узроке препознају и грађани и учесници у саобраћају.

Од људског фактора зависи и како ће припремити своје возило за временске услове зими и велике минусе. Шта све треба контролисати требао би да зна готово сваки возач, али није згорег и поновити.

Осим што се присјећамо страдалих, Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних несрећа требало би да нас све опомене и преиспита да ли је довољно урађено на смањењу броја страдлих. И поред смањења броја страдалих, бројке су и даље алармантне јер ниједан људски живот нема цијену.