latinica  ћирилица
17/11/2017 |  12:21 ⇒ 13:12 | Аутор: РТРС

Почели 34. позоришни сусрети БиХ у Брчком (ВИДЕО)

У Брчком су почели 34. позоришни сусрети Босне и Херцеговине, представом глумаца Народног позоришта из Сарајева "Све се некако преживи, осим смрти". У конкуренцији најбољих, наћи ће се још седам представа из Рeпублике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске. Посљедња представа биће изведена 23. новембра, а дан касније, концертом Едина Карамазова, фестивал ће бити и завршен.
Брчко - позориште - Фото: РТРС
Брчко - позориштеФото: РТРС

Текст Љубице Остојић ''Све се некако преживи, осим смрти'', у режији Дине Мустафића, савремена је сарајевска прича, карактеристична за било који град, или мјесто.

Борба младих да свој живот уреде, трагајући за послом и стварањем породице у исто вријеме, јесте борба са остацима преживљеног времена.

Ипак, уз компромисе у породици, млади остварују свој сан одлазећи на запад у којем, такође, не цвјетају руже. Улогу маме маестрално је извела Каћа Дорић.

Много сам се боље осјећала улогама које су биле јако далеко од мене, онда сам се осјећала слободно, а овдје сам то, како сам рекла, могућа ја", појашњава Каћа Добрић, глумица Народног позоришта у Сарајеву.

Препуна сала заљубљеника позоришних чаролија, само је одраз потребе да оваквих представа недостаје овом граду.

Селектор Алмир Башовић одабрао је једну представу Народног позоришта Српске, три из Федерације, и по једну из Србије, Црне Горе и Хрватске. Ови сусрети су, према ријечима умејтничког директора, Горана Дамјанца, квалитетнији у односу на претходне сусрете, јер први пут на овом фестивалу, имају и два праизвођења, савремених писаца.

"Радује нас што су то текстови савремених писаца и што ми се чини да полако домаћи текст који је био дуго у кризи, полако излази из те кризе, и да се јављају нови драмски писци, како у БиХ тако и у регији", рекао је Горан Дамјанац, умјетнички директор Сусрета.

Вечерас ће се публици представити глумци Градског позоришта Подгорица, потом слиједи представа "Мирна Босна" Камерног театра 55, а Народно позориште Републике Српске ће након тога, одиграти представу Дишана Ковачевића "Сабирни центар".

Опширније погледајте у прилогу: