latinica  ћирилица
17/11/2017 |  12:20 ⇒ 15:43 | Аутор: РТРС

Харадинај увриједио Могерини

У Бриселу је, у посљедњем тренутку, отказана најављена конференцја за новинаре шефа дипломатије ЕУ Федерике Могерини и премијера самопроглашеног Косова, Рамуша Харадинаја.
Рамуш Харадинај - Фото: РТРС
Рамуш ХарадинајФото: РТРС

Званично разлог отказивања није саопштен. У дипломатским изворима Уније као разлог се наводи неслагање око “питања агенде“ заједничких изјава Могерини и Харадинаја.

Како се незванично сазнаје, Могерини је напустила састанак увријеђена због инсистирања косовског премијера Рамуша Харадинаја да се повећа учешће САД у процесу дијалога Београда и Приштине. Порука ЕУ Рамушу Харадинају била је да Косово мора озбиљно да ради на својој европској перспективи и да искористи прилику коју цијели регион има у погледу европске перспктиве.

Дописници из Брисела јављају о ”лошој амосфери” која је владала током састанка Савјета за стабилизацију и придруживање између ЕУ и самопроглашеног Косова, која је одржана јутрос у згради Европског савјета. Харадинају је ово била прва званична посјета Бриселу. Он се осим учешћа на сједници Савјета за Спроразум о стабилизацији и придруживању ЕУ и Косова, састао и са комесаром за преговоре о проширењу, Јоханесом Ханом.

Извор: Б92