latinica  ћирилица
15/11/2017 |  21:47 | Аутор: РТРС

Путин први пут с вођама проруских сепаратиста у Украјини

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је да ће први пут разговарати са двојицом вођа проруских сепаратистичких области на истоку Украјине.
Владимир Путин (фото: © Sputnik/ Михаил Климентьев) -
Владимир Путин (фото: © Sputnik/ Михаил Климентьев)

Како се наводи, Путин ће са њима разговарати о размјени затвореника.

То је објављено послије захтева украјинског политичара Виктора Медведчука, који је један од представника Кијева за преговоре с проруским побуњеницима на истоку Украјине.

Медведчук који се сматра блиским руском предсједнику, затражио је од Путина током посјете једном манастиру близу Москве да интервенише код сепаратистичких вођа да размјена затвореника побуњеника и власти у Кијеву буде у формату "сви за све".

"Учинићу све што је у мојој моћи. Разговараћу с вођама републике Доњецк и Луганск. Надам се да ће то што предлажете, бити реализовано што брже могуће", рекао је Путин, пренела је руска телевизија.

Доњецк и Луганск су самопрокламоване сепаратистичке "републике" на истоку Украјине.

Путин до сада није директно разговарао с двојицом "предсједника" самопрокламованих "република" - Александром Захарченком и Игором Плотнискијем.

По украјинским властима, сепаратисти држе 152 затвореника, војника или активисте који су за Кијев. Према Медведчуку, Кијев је спреман да преда 306 особа побуњеницима.

Посљедња размјена затвореника била је у септембру 2016. године, када су двојица активиста за Кијев које су побуњеници заробили, размијењена за четворо сепаратиста.

У Украјини од 2014. године траје рат владиних и проруских снага које, по наводима Кијева и Запада, подржава Русија, што она демантује.

Споразуми из Минска потписани фебруара 2015, довели су до више примирја и највећим делом окончали насиље, али политички дио споразума није спроведен, за шта двије сукобљене снаге оптужују једна другу.

Извор: Бета/АФП