latinica  ћирилица
15/11/2017 |  21:11 ⇒ 21:11 | Аутор: РТРС

Пленковићу приоритет статус Хрвата у Србији, а на Србе у Хрватској заборавио

Хрватски премијер Андреј Пленковић разговарао је у Загребу с представницима хрватске мањине у Србији о положају и статусу Хрвата.
Пленковић у Сплиту пјева Томпсонову пјесму - Фото: Screenshot
Пленковић у Сплиту пјева Томпсонову пјесмуФото: Screenshot

Пленковић је нагласио да је положај хрватске националне мањине у Србији приоритетно питање за хрватску владу због чега су ове године за 70 одсто повећана средства за пројекте помоћи Хрватима у Србији. Рекао је и да ће институције Хрватске од институција Србије, у свим контактима, а посебно путем рада међувладиних мјешовитих хрватско-српских одбора и повјеренстава, тражити испуњење раније преузетих обавеза.

Како се наводи у саопштењу, то се посебно односи на "заступљеност представника хрватске мањине у свим представничким тијелима, од локалног ниво, преко покрајинске до Народне скупштине Републике Србије".

Припадницима хрватске мањине изузетно је важно обезбједити што квалитетније образовање и информисање на хрватском језику и писму, додаје се у саопштењу.

о овом темема Пленковић је разговарао са предсједником Демократског савеза Хрвата у Војводини и послаником у Скупштини Србије Томиславом Жигмановом и предсједником Хрватског националног вијећа Славеном Бачићем. Састанку је присуствовала и потпредсједница хрватске владе и министар спољних и европских послова, Марија Пејчиновић Бурић.

Извор: Б92