latinica  ћирилица
15/11/2017 |  20:42 | Аутор: РТРС

Вучић: Србија може да говори о БиХ, али БиХ се не може мијешати у унутрашње ствари Србије

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је у Бруселу да је "сталожено" реаговао на интервју члана предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и да Србија, једнако као и Хрватска, као гаранти Дејтонског споразума могу да говоре о БиХ, али БиХ не може да говори о унутрашњим стварима Србије.
Александар Вучић - прес - Фото: РТРС
Александар Вучић - пресФото: РТРС

За Изетбеговићев интервју рекао је да садржи пуно значајних елемената, од односа бошњачког члана Предсједништва БиХ према Санџаку до тога која ће се средства користити за заштиту територијалног интегритета БиХ, дакле ратна, војна средства.

"Уопште нисам реаговао бурно, напротив реаговао сам сталожено. Шутио сам 24 сата и онда рекао да је реч о врло сложеној изјави с далекосежним посљедицама и не видим да је иједна реч коју сам изговорио била увредљива или тешка за било кога, осим за нас јер се изражава лична жеља да дио територије Србије припада некоме другом", рекао је Вучић.

На питање новинара шта је то ново што је Изетбеговић рекао у том интервјуу, Вучић је истакао да бошњачки члан Предсједништва БиХ "никада прије није говорио о својој нади да ће Косово бити признато, да никада прије није спомињао односе у Србији".

"Не постоји Дејтонски споразум за Србију, он се односи на БиХ. Србија према том споразуму има одређена права и обвезе и Србија, као и Хрватска, из угла гаранта Дејтонског споразума, може говорити о БиХ. Али, на основу којег споразума ви говорите о Санџаку, о ратној опцији ако неко крене у нарушавање вашег територијалног интегритета, док се лакоћом говори о нарушавању српског територијалног интегритета", закључио је Вучић.

Извор: Независне новине