latinica  ћирилица
15/11/2017 |  20:31 | Аутор: РТРС

Бањалука: Награде најбољима на Фестивалу науке

У оквиру Седмог фестивала науке, вечерас је у Бањалуци одржана свечана академија на којој су уручене награде најбољим младим истраживачима и истраживачким организацијама за најбољи научни часопис и научну књигу у 2017. години.
Бањалука, Комић - отворен Фестивал науке - Фото: СРНА
Бањалука, Комић - отворен Фестивал наукеФото: СРНА

За најбољег младог истраживача првог циклуса студија проглашен је Александар Дринић из Приједора, другог циклуса студија Петар Голијанин из Трнова, а за најбољег младог истраживача трећег циклуса студија Жељко Стевић из Добоја.

Награду за најбољи научни часопис добио је часопис "Агро знање" Пољопривредног факултета у Бањалуци, а за најбољу научну књигу изабрана је монографија "Метал катинг: теори енд апликејшн", чији је издавач Машински факултет у Бањалуци.

Машински факултети у Бањалуци и Источном Сарајеву награђени су као најбоље научно-истраживачке организације.

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је да се на овај начин настоји промовисати и подстаћи развој научно-истраживачки рад на овим просторима.

Свечаности уручења награда у Дјечијем позоришту Српске присуствовали су министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, те представници других научно-истраживачких и високошколских установа и студенти.

Извор: СРНА