latinica  ћирилица
15/11/2017 |  20:24 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Бањалука: Отворена изложба о бану Лазаревићу (ФОТО)

Живот и рад бана Врбаске бановине, Тодора Лазаревића, тема је изложбе која је вечерас отворена у Културном центру Бански двор у Бањалуци.
Изложба - Лазаревић - Фото: РТРС
Изложба - ЛазаревићФото: РТРС

Кроз изложбу слика - документа и дијела интеријера у некадашем стану бана Милосављевића, бројни посјетиоци могли су вечерас да осјете дух старе Бањалуке. Циљ изложбе је да документује, вреднује и представи јавности породицу Лазаревић као једну грађанску породицу у Врбаској бановини са историјског, друштвеног, естетског и умјетничког аспекта.

Жеља аутора изложбе, Надежде Лазаревић - Ковачевић и њеног супруга Драгана Ковачевића, је да представи дио онога што друштву дарује једна грађанска породица. Осим тога изложба ће служити културној јавности а поготово истраживачима да образју младе о историји и истинским вриједностима грађанског друштва али и да представи Бањалуку свијету у вријеме њеног кандидовања за Европску престоницу културе.

Ово је била суштина и пригодног говора којим се посјетиоцима обратио проф. др Ненад Кецмановић, говорећи о породици Лазаревић и њеном доприносу историји највећег града Српске.

Изложбу, организовану поводом обиљежавања 85 година Јавне установе Бански двор - Културни центар Бањалука, отворио је градоначелник Игор Радојичић. Изложба је отворена до 15. децембра.