latinica  ћирилица
15/11/2017 |  17:39 ⇒ 16/11/2017 | 07:38 | Аутор: РТРС

Јасна порука из Српске: Нећемо дозволити реализацију Изетбеговићевих идеја (ВИДЕО)

БиХ неће признати Косово док су представници Савеза за промјене у заједничким институцијама, поручио је Младен Иванић након састанка са коалиционим партнерима из СДС-а и НДП-а. Српски члан Предсједништва сматра да несмотрене и запаљиве изјаве Бакира Изетбеговића треба игнорисати, јер не могу бити проведене у дјело.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Предсједник Српске, Милорад Додик поручује да је добро што је Иванић осудио Изетбеговићеве пријетње ратом, али да не треба умањити његову улогу у БиХ, јер је и он члан Предсједништва.

Изјаве Бакира Изетбеговића су празна прича на коју не треба насједати, сматра српски члан Предсједништва Младен Иванић, јер ништа од Изетбеговићевих жеља не може бити реализовано без сагласности и друга два конститутивна народа. Срби, додаје Иванић, не треба да себе доводе у позицију да их било ко означи као оне који стварају проблем, јер суштина проблема у који БиХ тоне све дубље, сматра, лежи у Федерацији.

"Да се повлачим из институција због изјаве једног човјека, не пада ми на памет. Такав потез ћу урадити ако ми неко ван Устава донесе одлуку која је супротна интересу, овдје нема одлуке", додао је Иванић.

Предсједник Српске, Милорад Додик, подсјећа да је одлука о непризнавању Косова давно донесена у Српској, а Изетбеговића, додаје, не треба узимати здраво за готово.

"Добро је кад је Иванић, када већ није нико из Савеза за промјене, осудио пријетње ратом које смо чули неки дан, само није добро да се понашамо као да је то рекао случајни пролазник на улици. Бакир Изетбеговић је члан Предсједништва и са те позиције је неки дан окренуо оружје пут Српске", истакао је Додик.

Ни СДС неће напустити институције, потврдио је потпредсједник те странке, Мирко Шаровић. Српска се, поручују из СДС-а, једнако брани у Сарајеву и Бањалуци. А трикова попут овог, у коме, како тврде, учествују и Додик и Изетбеговић, биће још.

"Не треба да налетимо на ову замку ,да ми будемо фактор кризе.. Треба водити паметну политики која штити интересе Републику Српске", нагласио је Шаровић.

Додик сматра да представници Савеза за промјене таквим поступањем показују Изетбеговићу да ће, како каже, увијек моћи да нахвата довољно Срба за фотеље у Сарајеву.

"Посланици Представничког дома парламента БиХ из реда српског народа данас нису дошли на сједницу и шта се десило? Да ли је тамо нешто усвојено без Срба? Није. Владајућа коалиција у Републици Српској није ништа друго ни тражила него да сви заједно одговоримо на агресију из Сарајева и да им поручимо да нема БиХ без Срба", категоричан је Додик.

Исто сматра и Марко Павић. Несхватљиво је, каже, да Савез за промјене који са Бакиром држи власт на нивоу БиХ не увиђа колику штету то наноси Србима и Републици Српској и није спреман на дијалог са коалицијом која је на власти у Републици Српској. О посљедицама својих одлука, каже Недељко Чубриловић, треба да размишљају они који их доносе.

Премијерка Српске, Жељка Цвијановић, сматра да се политичким састанцима одвлачи пажња од пшроблема, а то је нефункционисање власти на нивоу БиХ, што прави штету грађанима БиХ. 

Уколико се Изетбеговићева реторика у наредним данима заоштри, каже Иванић, његова дужност је да се састане са предсједником Републике Српске, што ће и учинити. А ко је заправо реметилачки фактор у БиХ, додаје, знаће се након посјете чланова Предсједништва Београду, када ће се видјети постоји ли спремност да се ријеши проблем границе.