latinica  ћирилица
15/11/2017 |  17:09 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Цвијановић: БиХ изманипулисана искривљеним Дејтоном

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Српска опредијељена да Дејтонски мировни споразум остане трајни темељ за фукционисања БиХ.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Поводом 22 године од потписивања Дејтонског споразума, Цвијановићева је нагласила да је за функционалнију и бољу БиХ неопходно да се Српској врате неке надлежности које су јој по Дејтону биле дате, а у међувремену отете.

"Нажалост, дошло је до девијација и огромних притисака које су вршене на сам Дејтонски споразум. Да је он остао на снази онакав какав јесте, ми бисмо данас имали пуно складнију БиХ и требало би само да се придржавамо принципа координације. Тада би БиХ биљежила резултате и помаке", рекла је Цвијановићева.

Предсједник Владе сматра да је "БиХ изманипулисана са 'искривљеним' Дејтоном, који су мијењали високи представници како је то њима падало на памет или како им је неко дошапнуо однекуд, из неке амбасаде и заиста не личи ни на шта".

"Оно што је за мене важно јесте да је Република Српска, у оквиру Дејтонског споразума, добила своју верификацију и да је она кроз праксу показала да је и одржива цјелина и да може да дјелује као један озбиљан административни, политички, економски и социјални апарат", поручила је Цвијановићева.

Премијер Српске је истакла да је Република Српска једини оквир у којем грађани могу да остварују своја права. "Све друго у БиХ је доведено до апсурда. У овој држави се кроји нека нова политика и нова држава путем правосуђа, путем пресуда. Овдје има толико смећа да је немогуће да размишљате на начин који би био позитиван. Само се осврните на правосуђе на нивоу БиХ, па ћете видјети гдје ово све иде", навела је Цвијановић.

Она је упозорила да се "ушло у агресивну политику прекрајања БиХ на врло проблематичан начин, који не подразумијева да се о томе усагласе они који треба да се усагласе, него се то дешава преко разних судских пресуда, прогона и лова". "Дејтон јесте опредјељење Владе Републике Српске, али онакав какав је конципиран, а не искривљен", поручила је Цвијановићева.

Цвијановић: Нема могућности за деблокаду заједничких институција БиХ

 

Премијер Републике Српске Жељка Цвинановић је оцијенила је да је у институцијама на нивоу БиХ дошло до потпуног застоја, те да не види никакво политичко средство које би то деблокирало.

Коментаришући данашњи састанак члана Предсједништва БиХ Младена Иванића са представницима заједничких институција БиХ из партија које чине Савез за промјене, Цвијановићева је рекла да не зна шта ће се консултовати, али зна да су свјесно, политички наопаким радом сријечили да неколико стотина милиона КМ дође до Републике Српске и буде на располагању њеним грађанима, буџетским корисницима и онима који су везани за привреду, али и за отварање нових радних мјеста.

"Они су свјесно, политичким радом, који је наопак, спријечили 240 милиона КМ директних средстава, а да се не говори о индиректним користима", изјавила је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је навела да се у години која није била изборна очекивало да се много тога уради на нивоу БиХ, што се није десило.

"Како да очекујемо да ће сљедеће године бити урађено? Цијеним да су то обичне политичке консултације које се дешавају на релацији партнера који заједно функционишу у власти на нивоу БиХ и не видим у томе никакав посебан значај", истакла је Цвијановићева.

Она је поручила да нема повјерења да ће институције на нивоу БиХ било шта урадити, јер су пропустиле добру прилику да се ове године ријеше одређени закони, као што је закон о акцизама који је претпоставка за многе ствари, а прича се на крају претворила у чисто политикантство у којем се говори како неко некога треба да оптерети, а нико не говори шта се све ослобађа на основу таквог закона.

"Овај закон ће морати чекати неко друго и боље вријеме. Како би изгледао буџет и сва наша привредна активност да смо успјели да повучемо 150 милиона КМ од ММФ-а до сада? Све обавезе извршавамо редовно и заостале обавезе смо репрограмирали и све их сада извршавамо. И у неким стварима које су биле хроничан проблем немамо више заостатака", навела је Цвијановићева.

Она је упитала колико би се утицало на запосленост да су "господа на нивоу БиХ" ратификовала споразум са Свјетском банком и да у привреду буде убризгано 40 милиона КМ, да се плаћају порези и доприноси по супер повољним аранжманима које је БиХ добила и да се искорјењује сива економија.

"Могли смо повући и 80 милиона КМ за изградњу путева и да се покрене широка кампања и активност у којима би многе грађевинске фирме могле да раде&хеллип;, шта мислите да се то десило", упитала је Цвијановићева.

"Знам да грађани разумију ову Владу која је многе ствари ријешила у претходном периоду, у немогућим условима, условима блокаде, политичких оптерећења, разних нестабилности у БиХ, у регији и неразумијевања која су постојала на унутрашњем плану.

Извор: Независне новине, СРНА