latinica  ћирилица
15/11/2017 |  15:33 ⇒ 16/11/2017 | 07:50 | Аутор: РТРС

Додиков адвокатски тим тражи испитивање законитости уредбе о прислушкивању (ВИДЕО)

Адвокатски тим предсједника Републике Српске поднио је данас Суду БиХ захтјев за испитивање законитости наредбе о одређивању посебне истражне радње - надзор и техничко снимање телекомуникација, као и законитости начина на који су спроведене истражне радње против предсједника Републике, Милорада Додика.
Прислушкивање - Фото: илустрација
ПрислушкивањеФото: илустрација

Без обзира што нема увид у сву потребну документацију, одбрана сматра да предметне истражне радње нису спроведене на законит начин због чега се тражи преиспитивање законитости од Суда БиХ, у смислу одредаба члана 119 и других чланова Закона о кривичном поступку, сазнаје Срна.

Поднесена је и дисциплинска пријава, односно да је инициран дисциплински поступак против поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ у предмету у вези са прислушкивањем предсједника Републике Српске. Овим поднеском одбрана иницира покретање дисциплинског поступка против поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ у наведеном предмету Суда БиХ, који је поднио приједлог за одређивање мјера надзора, као и захтјеве да се брањеник не обавјештава о предузетим мјерама надзора.

 

Предсједник Републике изјавио је прошле седмице да га прислушкују безбједносне службе БиХ, те да је налог да се "стави на мјере" издат на основу захтјева тужилаштва у Сарајеву, због истраге коју су покренули, али да му није познато какве. Додик је навео да је добио обавјештење од суда у Сарајеву да се против њега предузимају мјере прислушкивања, те истакао да је он најпрогоњенији човјек у БиХ.

"То није ништа ново, јер знам да моје разговоре прати бар десет агенција. Међутим, овдје је ријеч о томе да неки суд БиХ прислушкује предсједника Републике и то је проблематично", рекао је Додик.

Извор: СРНА