latinica  ћирилица
15/11/2017 |  15:23 ⇒ 18:50 | Аутор: РТРС

Сљедеће године санација школа у Сребреници и Братунцу (ВИДЕО)

Министарство просвјете и културе Републике Српске финансираће наредне године у Сребреници санацију двије подручне школе, док ће са општином Братунац реализовати пројекат енергетске ефикасности Средњошколског центра, вриједан 400.000 марака.
Малешевић и Трнинић - Фото: РТРС
Малешевић и ТрнинићФото: РТРС

Ово је договорено на састанку министара Дане Малешевића и Неђе Трнинића са начелницима ове двије општине.

Средњошколски центар са 430 и основна школа у Сребреници са око 330 ђака, сваке године биљежe смањење броја ученика, што је основни проблем образовања у овој општини.

"Ми се тружимо да помажемо школама али оно што не можемо јесте недостатак дјеце. Надам се да ћемо успјети да привучемо што више дјеце", поручио је начелник Сребренице Младен Грујичић.

Министарство ће створити све предуслове како би био повећан број ученика, прије свега у сеоским подручјима, jер ће санирати подручне школе у селима Осат и Сућеска.

"Не ради се о великим средствима и наћићемо средства да те школе реконструишемо, на тај начин ћемо рјешити проблем. И у средњој школи морам похвалити локалну заједницу, јер су уложили 100.000 марака за гријање", истакао је министар просвјете и културе Дане Малешевић.

Општина Братунац нема проблем када је у питању број уписних ученика, али је зато проблем са неадаптираном двораном и Средњошколским центром. Ресорно министарство и општина заједнички ће реализовати ове пројекте.

"Тај пројекат ће коштати око 400.000 марака и општина ће учествовати", изјавио је начелник општине Братунац Недељко Млађеновић.

"Ми ћемо настојати да средњошколски објекат уђе у пројекат енергетске ефикасности наредне године", додао је Малешевић.

Ресорно министарство финансираће и санацију братуначке подручне школе у насељу Осамско.