latinica  ћирилица
15/11/2017 |  15:10 ⇒ 17:10 | Аутор: РТРС

Мркоњић Град и Прњавор - Због наводног ратног злочина ухапшена четири лица (ФОТО)

Припадници Сипе, поступајући по наредби Суда БиХ, јутрос су на подручју Мркоњић Града и Прњавора ухапсили четири лица због основане сумње да су починили ратни злочин над цивилним становништвом на подручју општине Доњи Вакуф током 1995. године.
СИПА - Фото: илустрација
СИПАФото: илустрација

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да су припадници Сипе ухапсили Бранка Чигоју, Жељка Тодића, Сашу Бошкића и Милорада Гламочака.

Током претреса пет локација на подручју Мркоњић Града, код осумњичених, СИПА је пронашла оружје и војну опрему. Откривени су и привремено одузети двије аутоматске пушке М70, аутоматска пушка М56, снајперска пушка М76, три пушке М48, пиштољ М57, пиштољ М70, три ручне бомбе, 1.000 комада муниције различитог калибра, као и други предмети који могу послужити као докази у даљем поступку, саопштено је из Сипе. Након криминалистичке обраде, осимњичени ће бити предати Тужилаштву БиХ на даље поступање.

БОРС: Тужилаштво БиХ поново "заборавило" злочине над Србима у Мркоњић Граду

Хапшење четворице припадника Војске Републике Српске из Мркоњић Града због наводних ратних злочина у Доњем Вакуфу представља посебну увреду с обзиром да је управо у том граду пронађена највећа масовна гробница са 181 тијелом српских жртава, саопштено је данас из Борачке организације Републике Српске.

Из БОРС-а, који је заједно са Борачком организацијом Мркоњић Града најоштрије осудио ово хапшење, наводе да се знају кривци и налогодавци поменутог злочина, али да за то нико још није одговарао.

 

"Умјесто да се хапсе злочинци који су од Мркоњић Града направили највеће српско стратиште у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, хапсе се борци који су тај град бранили", истичу из БОРС-а.

Из БОРС-а поручују да учестала хапшења Срба у посљедње вријеме, као и подизања оптужница за наводне ратне злочине, наводе на закључак да Тужилаштво БиХ жури да до краја године ухапси планирани број Срба како би задржало наметнуту слику о протеклом рату према којој су сви Срби злочинци, а сви остали добри момци и жртве.

Извор: СРНА