latinica  ћирилица
15/11/2017 |  13:42 | Аутор: РТРС

Приједор: У Ноћи театра премијера представе "Лажа и паралажа"

Ансамбл Позоришта Приједор ће у суботу, 18. новембра, одиграти премијерно представу "Лажа и паралажа" према тексту Јована Стерије Поповића и у режији Ђурђе Тешић из Београда.
Позориште - Фото: илустрација
ПозориштеФото: илустрација

Директор Позоришта Зоран Барош навео је да ће ово бити четврта премијера у 65. позоришној сезони, којом ће уједно бити обиљежена Европска ноћ театра.

"Представу смо радили из два дијела, и то први од средине августа, а онда смо рад прекинули јер су глумци Деан Батоз и Синиша Вучићевић имали обавезу према копродукцијској представи коју смо радили са Народним позориштем у Бањалуци. Послије те премијере наставили смо рад на овој представи", рекао је Барош на данашњој конференцији за новинаре.

Режисер Ђурђа Тешић изјавила је новинарима да је сарадња са приједорским позориштем успостављена након дугогодишње сарадње са Народним позориштем Републике Српске и идеје да она буде проширена и на ову позоришну кућу.

"Желели смо да то буде комедија и одлучили се за класичну комедију `Лажа и паралажа` и то првенствено јер је Стерија игран овде само једанпут, и то текст `Покондирена тиква`, а онда и зато што је то човек који је допринео настанку Народног музеја, Народног позоришта и оснивач Друштва српске словести, што је претеча Српске академије наука и уметности", рекла је Тешићева.

Она је додала да је оно што је Стерију занимало у комедији заправо нека поука и морални приступ овој средини која увијек има довољно мана и тема за комедију.

"Стерија је веома плодан писац за глумачку игру и мислим да смо успели да направимо духовиту и маштовиту глумачку представу, а рад на њој био је веома успешан јер су глумци били веома надахнути", истакла је Тешићева.

У представи играју Деан Батоз, Татјана Бињаш Батоз, Злата Когелник, Синиша Вучићевић, Срђан Књегињић и Зорица Јојић.

Премијера у Позоришту Приједор заказана је за 20.00 часова.

Извор: Срна