latinica  ћирилица
15/11/2017 |  12:22 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Стогодишњи ловац из Латвице

У Србији се дивљач лови организовано пуних 120 година, а Живан Поповић, стогодишњак из ариљског села Латвице, најстарији је ловац у Србији.
Стогодишњи ловац из Латвице - Фото: РТС
Стогодишњи ловац из ЛатвицеФото: РТС

Можда га ноге не служе као некада, али Живан, ни на прагу сто прве године, од лова не одустаје. Вид га још служи, а рука је и даље довољно мирна да добро нанишани и устрели још који трофеј.

Током богате ловачке каријере није баш увијек имао срца да запуца, па чак ни када је због тога имао штете.

Живан Поповић, ловац из Латвице, каже да је једном приликом наишао на вјеверице када је од њих чувао орахе. "Држао сам пушку, чудио се и чекао шта ће да ураде. Али нисам пуцао на њих", рекао је ловац.

Живан је, кажу колеге, увијек био сналажљив ловац, а пјесма К"ад сам био млађан ловац" ја баш као да је писана по његовим доживљајима и трофејима.

Србо Ивковић, ловац из Ариља, уз осмијех каже да има и око кућа да се лови, није сва дивљач на терену. Живан Поповић каже да се и то дешавало.

"Сваки ловац је специфичан, а Жиле је у праву када ово каже, има разних врста лова. Воли он да се нашали, са Жилетом је увијек лијепо дружење, увијек има нешто ново да се сазна, има нешто и да се научи", каже Драган Марковић, дописник часописа Ловац.

Сналажљивост је показао када је као младић успио да побјегне из војне болнице и да кроз окупирану Србију препјешачи од Скопља до Латвице. Био је мобилисан и у четнике, потом у партизане. А када је демобилисан, посветио се пољопривреди, у Латвици изградио кућу и стекао највећи животни капитал.

Живан Поповић каже да је имао седморо дјеце, али да је једно умрло, а тридесет четворо ћерки, синова, унука, праунука.

У свему треба бити умјерен, каже Живан, који се труди да сваког дана бар нешто уради. Од лова не одустаје, каже, првенствено због дружења и ловачких прича, које су увијек занимљиве.

Извор: РТС