latinica  ћирилица
15/11/2017 |  12:09 ⇒ 12:10 | Аутор: РТРС

Кошарац: Изетбеговић одрастао уз "Исламску декларацију"

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је данас да бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић својим поступањем и запаљивим изјавама, од признања Косова, до тога да је спреман да ратује, угрожава интересе Републике Српске и Срба, као и интересе БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

 "Ми смо данас доказали да смо били у праву када смо тврдили да је неопходно одгодити наставак сједнице Представничког дома, из простог разлога што је врло јасан став институција, односно власти Републике Српске да се не дозволи понашање бошњачког члана Предсједништва БиХ онакво какво јесте", рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Изетбеговић, каже Кошарац, даје веома опасне изјаве.

"Наш став је да се дефинитивно у институцијама Републике Српске дефинишу будући кораци дјеловања у заједничким институцијама. То је једини модел и тај модел је требало да постоји све вријеме, од избора из 2014. године до данас", навео је Кошарац.

Он је истакао да жали што Савез за промјене сматра "да је то много боље радити сепаратно", мимо званичних институција Републике Српске.

"Свједоци смо да имамо врло лоше политике по Српску, када имамао такво сепаратно дјеловање такозваног Савеза за промјене", нагласио је Кошарац.

Он је рекао да је став СНСД-а да се у складу са Пословником одгоде и 53. и 54. сједница и да сви заједно у Бањалуци у институцијама Републике Српске, и СНСД, и Савез за промјене, дефинишу будуће политичке кораке и дјеловање на заједничком нивоу.

"Све остало није најбоље рјешење. Жао ми је што је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић данас заказао сепаратни састанак, што је позвао само представнике такозваног Савеза за промјене. То је лоше и видјели смо у протекле три године шта значи таква њихова политика", истакао је Кошарац.

Он је нагласио да СНСД и даље позива све политичке факторе у Српској на заједничко дјеловање, на окупљање у институцијама Српске и договарање будућег политичког дјеловања.

"Нико овдје није говорио о трајном напуштању заједничких институција, како су тврдили неки медији. Што се тиче спекулација да је све ово продукт заједничког дјеловања предсједника СНСД-а и СДА Милорада Додика и Бакира Изетбеговића, мислим да то говоре они који немају довољно политичког кредибилитета, који су и даље 'оковани' потребама Изетбеговића да и они буду дио власти у заједничким институцијама, прије свега ту мислим на такозвани Савез за промјене", навео је Кошарац.

Он је истакао да апсолутно нема никаквих политички усаглашених дјеловања.

"СНСД је био политичка странка која је јасно рекла да су штетне политике Изетбеговића према Српској. СНСД никада није заборавио да бошњачки члан Предсједништва БиХ није ништа урадио поводом напада на /тадашњег/ српског премијера Александра Вучића у Поточарима, никада нећемо заборавити његову потребу да пред Уставним судом БиХ проблематизује 9. јануар, ни чињеницу да је на незаконит начин покренуо ревизију тужбе БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу", нагласио је Кошарац.

Он каже да СНСД никада неће заборавити ни Изетбеговићеве нападе на национални интерес, а то је јака Република Српска, и да због тога никоме неће дозволити да на било који начин напада Републику Српску.

"Једноставно, никавих односа са Бакиром Изетбеговићем нема, као ни пристајања на некакву 'унитарну Босну'", поручио је Кошарац.

Он је указао на опасност од Изетбеговићевих "запаљивих изјава" и поручио да "Бакир Изетбеговић није одрастао уз Бранка Коцкицу и серију 'Опстанак', него уз 'Исламску декларацију', чији је аутор његов отац".

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто саопштила је данас да се до даљег одгађа наставак 53. сједнице, с обзиром на то да данас постоји кворум само за рад, али не и за одлучивање у овом дому.

Извор: СРНА