latinica  ћирилица
15/11/2017 |  11:54 | Аутор: РТРС

Бањалука: Идуће седмице почиње градња Источног транзита

Изградња дијела Источног транзита, који спаја два највећа бањалучка насеља - Старчевицу и Обилићево, требало би да почне идуће седмице, готово три деценије након почетка радова у оквиру пројекта вриједног 850.000 КМ, саопштено је из Градске управе.
Источни транзит - Фото: РТРС
Источни транзитФото: РТРС

Инвеститор пројекта су "Путеви Републике Српске" и град Бањалука, који ће уложити око 300.000 КМ.

Према договору са "Путевима", изградња ове дионице почеће, највјероватније, 20. новембра.

Из Градске управе наводе да се на спајање Источног транзита чека више од 30 година због недостатка новца за реализацију пројекта, али, прије свега, и због неријешених имовинско-правних односа.

"Источни транзит представља најважнију градску саобраћајницу у источном и јужном дијелу града. Због неизграђености свих дионица, није преузео улогу која му припада у градској мрежи саобраћајница, а то је опслуживање и растерећење централног градског подручја", каже начелник градског Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

Он подсјећа да је споразумом "Путевима Републике Српске" предвиђено да ово предузеће финансира фазу нискоградње и саобраћајне сигнализације, а Градска управа хидротехничку и електро-фазу.

"Завршена је пројектно-техничка документација, добијене све неопходне сагласности, ријешени имовинско-правни послови и добијена грађевинска дозвола. `Путеви Републике Српске` спровели су тендерску процедуру и створени су услови да наредних дана извођач буде уведен у посао", рекао је Сандић.

Траса дионице Источног транзита дуга је око 440 метара, планирана је са двије коловозне траке, ширине 3,5 метра за сваки смјер, односно укупне ширине 14 метара.

Пројектом су предвиђене обостране бициклистичке стазе ширине 2,25 метра, као и пјешачке стазе са обје стране пута, ширине два метра, те заштитни зелени појас ширине три метра у којем ће бити засађено 115 садница платана.

"Као стратешки циљ планира се даља изградња Источног транзита до стадиона ФК `Напријед`, затим Улицом Гаврила Принципа преко моста на локацији `Зеленог моста` чија изградња би требало да почне сљедеће године, све до Западног транзита. У току је израда пројектно-техничке документације за ову трасу, као и за нови мост", најавио је Сандић.

Он је додао да ће Град у реализацију овог пројекта уложити око 300.000 КМ.

Сандић је подсјетио да је прије десетак дана почела изградња кружне раскрснице код Ребровачке цркве која се, такође, налази на Источном транзиту и представља важно саобраћајно чвориште у овом дијелу града.

Извор: СРНА