latinica  ћирилица
15/11/2017 |  11:38 | Аутор: РТРС

Босић: Не постоје нормални услови за рад парламента

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић рекао је да је тражио од Колегијума да одгоди данашњи наставак сједнице јер не постоје нормални услови за рад парламента.
Младен Босић - Фото: СРНА
Младен БосићФото: СРНА

Босић је рекао новинарима да услови не постоје јер је "дигнута атмосфера у БиХ на ниво који има нову димензију" и да је све "подгријано" изјавама бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића које имају ратнохушкачки карактер, али са друге стране и реакцијама предсједника Републике Српске Милорада Додика.

"Позивамо све да смире страсти и да не раде то што раде јер очигледно је ријеч о једној `осовини несреће` у БиХ, а у овом тренутку главни замајци те несреће су управо Бакир Изетбеговић и Милорад Додик са својом жељом да се прикажу као национални заштитници, а прије тога да дигну атмосферу до усијања", каже Босић.

Он је нагласио да није ријеч о напуштању институција или парламента БиХ.

"Овдје се ради о упозорењу да у оваквој клими не постоје услови за нормалан рад и да би одржавање данашње сједнице само додатно подгријало атмосферу и можда бацило искре које могу запалити много шири појас", наводи Босић.

Он је додао да је евидентно да се у цијелу причу укључује и регион, и Србија и Хрватска, и да ће ситуација изгледати веома лоше уколико се брзо не разјасне поједине ствари и уколико политичари који су главни извор кризе не промијене ставове и реторику.

Босић је рекао да је веома забринут за будућност БиХ.

"Ми ћемо се вратити и наставити ову сједницу у тренутку када се створе услови за нормалан политички рад. Овдје услови за нормалан рад никада неће постојати у класичном смислу", навео је Босић.

Он је истакао да је извјестан период све блокирано, и да постоје политичке снаге које би жељеле да подгрију кризу коју су направиле.

Босић је нагласио да су представници Савеза за промјене из Представничког дома отишли у Бањалуку на консултације, на позив члана Предсједништва БиХ Младена Иванића.

Реагујући на оптужбе да Савез за промјене не поштује институције Републике Српске, Босић је рекао да је "један константни замајац кризе управо Додик и политика коју води и упитао каква је сврха ићи на састанак са њим и служити таквој врсти политике".

"Не видим никакву сврху да се укључимо у ову ратнохушкачку машинерију која се полако загријава и уколико се брзо не санира, имаће много теже посљедице", навео је Босић, додавши да данас неће бити одржана ни најављена сједница Савјета министара.

Извор: СРНА