latinica  ћирилица
15/11/2017 |  11:08 ⇒ 11:17 | Аутор: РТРС

Греф: Рамљак уцјењује Сбербанку

Први човјек руске Сбербанке Херман Греф назвао је уцјењивачким искључивање те банке из Савјета повјерилаца, формираног у оквиру поступка ванредне управе над хрватским концерном "Агрокор", те поручио да ће ова банка заштиту права потражити на суду.
Херман Греф (фото:Ramil Sitdikov / Sputnik ) -
Херман Греф (фото:Ramil Sitdikov / Sputnik )

"Та неисправна одлука ванредног повјереника за `Агрокор` /Анте Рамљака/ може се схватити као уцјена", рекао је Греф.

Он је подсјетио да је 10. новембра ванредна управа "Агрокора" оспорила Сбербанци потраживања од 1,13 милијарди евра, чиме је искључила ту банку из Савјета повјерилаца, преносе хрватски медији.

Греф је додао да је ванредна управа као разлог таквих одлука поменула тужбу Сбербанке за враћање потраживања, поднесену у иностранству.

"Такви поступци ванредног повјереника су, благо речено, апсолутно некоректни. То да прихватање или одбијање права на враћање наших потраживања или њихово стављање под сумњу зависи од реализације нашег права да их остваримо судским путем, фактички се може схватити као уцјена", рекао је Греф.

Он је додао "да је уцјена ванредног повјереника за `Агрокор` према једном од кључних кредитора врло чудна ситуација", те да се Сбербанка залаже за транспарентност у процесу оживљавања концерна.

Греф је поручио да ће своја права штитити на суду, ако им буде онемогућено остварење повјерилачких права.

Ванредни повјереник Владе Хрватске за "Агрокор" Анте Рамљак данас је од управа предузећа из система концерна затражио сазивање главних скупштина акционара на којима би требало да буде одлучено о покрићу губитака забиљежених у прошлој години.

Рамљак је недавно предао Трговачком суду у Загребу табеле са оспореним потраживањима руске Сбербанке, која укупно износе око 1,13 милијарди евра.

Такву могућност раније су најавили Рамљак и адвокат "Агрокора" Тин Долички, с образложењем да је руска банка покренула низ спорова, те да потраживања покушава да наплати у иностранству.

Рамљак је као разлог оспоравања ових потраживања навео и неусклађено стање потраживања и обавеза у пословним књигама.

Овим потезом, Рамљак је избацио Сбербанку из гласања о нагодби, након чега ће, највјероватније, услиједити тужба ове руске банке, која је била највећи кредитор "Агрокора".

Извор: СРНА