latinica  ћирилица
15/11/2017 |  11:00 ⇒ 11:16 | Аутор: РТРС

Срби и Роми најизложенији етничкој дискриминацији У Хрватској

Срби и Роми су најизложенији етничкој дискриминацији у Хрватској, наведено у годишњем извјештају правобраниоца Лоре Видовић.
Загреб - Фото: РТРС
ЗагребФото: РТРС

"Етничка дискриминација остала је најбројнија у жалбама на неједнако поступање, а најизложенији су јој припадници српске и ромске националне мањине, што потврђују судска пракса и истраживања", истакла је Видовићева.

Она је додала да се "Срби учестало колективно изједначавају са агресорима на Хрватску", наводећи да су због неразвијености повратничких подручја често изложени сиромаштву.

Видовићева је упозорила да Хрватска и даље нема важећи национални план за сузбијање дискриминације, али ни миграциону политику.

Канцеларија Народног правобранилаштва лани је отворила 5.433 предмета у 50 градова и села у којима је истражено више стотина свједока, надлежних тијела јавне власти, организација цивилног друштва, синдиката, универзитета и вјерских организација.

Видовићева истиче да је недостајало дијалога у јавном простору, да је изражавана нетрпељивост према мањинама, док су организације цивилног друштва изложене финансијском, а независне институције политичком притиску.

Извор: СРНА