latinica  ћирилица
15/11/2017 |  10:57 ⇒ 14:42 | Аутор: РТРС

СНСД: СзП зацементирао своју поданичку политику према Сарајеву

Партије окупљење у Савезу за промјене које врше власт у заједничким институцијама БиХ, игнорисањем позива на заједнички договор у Републици Српској због пријетњи Српској које је изрекао Бакир Изетбеговић, зацементирале су своју поданичку политику према Сарајеву, поручили су из СНСД-а.
СНСД -
СНСД

"Данас је потпуно јасно да Република Српска на њих нити може нити треба да рачуна, јер Изетбеговић није пријетио ни Додику ни његовој партији. Јасно је запријетио Републици Српској. Чак ни у саопштењу којим су се јуче огласили и то због притиска јавности, ниједном ријечју се нису осврнули на ратне трубе из Сарајева, већ само на Изетбеговићеву изјаву о Косову, не би ли јавност у Србији како увјерили да су патриоте", истиче се у саопштењу из СНСД-а.

Из СНСД-а наводе да није тачно да представници Савеза за промјене својим присуством у заједничким иснтитуцијама чувају интересе Републике Српске јер би, наводно, тамо неко нешто усвајао без Срба.

"Без Срба у заједничким институцијама нема услова за одлучивање и то је свима јасно. Они тамо чувају своје фотеље и огромне плате и то народу у Републици Српској мора да буде јасно", наглашава се у саопштењу.

Из СНСД-а истичу да партије из Савеза за промјене не поштују ни Народну скупштину Републике Српске, ни Владу Републике Српске, ни предсједника Републике, као ни изборну вољу својих бирача, јер бирачима нису саопштили да ће водити овакву политику.

Сад је јасно, наводи се у саопштењу, да је њима "Република Српска простор са кога краду гласове и на тацни их носе Изетбеговићу у Сарајево".

"Ако овакве пријетње које смо чули, и то не од било кога, нису биле довољан разлог да се све странке које окупљају српско бирачко тијело састану и заузму заједнички став, не вјерујемо да постоји више икаква шанса за било какав озбиљан национални дијалог са њима. Они немају јасан и недсвосмислен став ни о једном националном и важном питању за Републику Српску", закључује се у саопштењу СНСД-а.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик, предсједник ДНС-а Марко Павић и предсједник СП-а Петар Ђокић позвали су јуче српске представнике у заједничким институцијама БиХ да обуставе рад и напусте те институције због пријетње ратом Републици Српској.

"Позивамо партије окупљене у Савезу за промјене који чине власт у заједничким институцијама БиХ да без одлагања напусте институције БиХ и врате се на консултације у Републику Српску, гдје би са осталим партијама које су присутне у садашњем сазиву Народне скупштине Српске постигле договор о заједничком одговору на пријетњу ратом која је јуче упућена из Сарајева", наведено је у заједничком саопштењу СНСД-а, ДНС-а и СП-а.

Представници Савеза за промјене одбили су овај позив тврдећи да српски представници све док су у заједничким институцијама могу да блокирају било коју одлуку штетну по Републику Српску, те да не разумију позиве на, како кажу, бјежанију.

Извор: СРНА