latinica  ћирилица
15/11/2017 |  09:07 ⇒ 09:08 | Аутор: РТРС

Стефановић: Страни агенти појачали активности у Србији

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић упозорио је да су стране службе појачале активности усмјерене ка Србији, те да покушавају да утичу на њене интересе и смање њен утицај, посебно у земљама региона у којима живе Срби.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

Стефановић је рекао за "Вечерње новости" да ниједна велика сила не жели да Србија буде мимо њиховог утицаја и да чак и земље у окружењу желе да утичу на процесе у Србији, на њену економију и безбједност.

Стефановић, који је недавно именован за секретара Савјета за националну безбједност, наглашава да је то легитимна жеља тих земаља, а да је на Београду да их у томе спријечи, што и чини.

Он није желио да открије о агентурама којих земаља је ријеч, напомињући да српске службе прате све што се догађа и да нису без ресурса и адекватних одговора.

Говорећи о могућности избијања "обојене револуције" због одбијања затјева САД да Београд прекине блиске односе са Русијом, Стефановић је навео да у овом тренутку нема таквих покушаја, али да безбједносне службе Србије помно прате развој догађаја.

Коментаришући изјаву шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова да САД желе нови "Мајдан" у Србији, он је рекао да је посао Београда да прати шта кажу конкретни подаци и да не дозволи да страни утицаји пређу ниво који угрожава независност и слободу земље.

Када је ријеч о статусу Руско-српског хуманитарног центра у Нишу, Стефановић каже да је то сложено питање које ће Влада Србије рјешавати у наредном периоду, узимајући у обзир све релевантне информације, могућа реаговања свих страна и процјене шта је то што доноси најмање штете Србији.

Извор: СРНА