latinica  ћирилица
15/11/2017 |  07:57 | Аутор: РТРС

Министарство правде: Корисно ће бити доношење закона о амнестији у Српској

У Министарству правде Републике Српске Срни је данас речено да ће бити корисно доношење закона о амнестији у Српској јер би његовом примјеном требало да буду растерећени затворски капацитети, уштеђен новац и умањени материјални трошкови.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

"Закон ће бити конципиран у складу са европским затворским правилима, а свакако је и друштвено одговоран чин који ће стимулативно да утиче и на осуђена лица и њихово понашање", истичу у Министарству правде Републике Српске.

У овом министарству наводе да су у оквиру заједничке иницијативе са члановима Одбора за представке, приједлоге и друштвени надзор Народне скупштине Републике Српске, започете активности које се односе на припрему новог закона о амнестији, а који ће ускоро бити и на једној од сједница Владе Републике Српске.

"Рјешења предложена од представника Министарства правде Републике Српске биће упућена, на усаглашавање, члановима Одбора за представке, приједлоге и друштвени надзор Народе скупштине, да би било сачињено најадекватније законско рјешење", наглашавају у Министарству правде.

Примјена закона о амнестији односиће се само за осуђена лица, која у тренутку његовог ступања на снагу, испуњавају предвиђене законске услове, те на лица којима су судили судови у Републици Српској.

У Министарству правде Републике Српске сматрају да би сличан закон требало да буде донесен и нивоу БиХ.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић изјавио је раније Срни да ће овај клуб учинити све како би Српска ускоро имала закон о амнестији којим би било омогућено лицима која су одслужила двије трећине затворске казне да буду помилована или ослобођена.

Извор: СРНА