latinica  ћирилица
14/11/2017 |  15:36 | Аутор: РТРС

Бил Гејтс даје 100 милиона долара за борбу против Алцхајмера

Амерички милијардер Бил Гејтс објавио је данас да је инвестирао 100 милиона долара личног богатства за подршку истраживањима за проналазак нових начина лијечења Алцхајмерове болести.

"Треба да подржимо научнике који имају различите идеје. Потребно нам је много идеја које ће нам дати боље шансе да лијечимо Алцхајмер", написао је оснивач Мајкрософта на свом блогу.

Он је рекао да је у првој фази инвестирао 50 милиона долара у Фонд за открића о деменцији, јавно-приватно партнерство које подржава младе фирме које проучавају нове могућности лијечења те болести, а толики износ даће и старт-ап фирмама које се бави истраживањем нових лијекова за Алцхајмера.

Гејтс је рекао да су научне иновације претвориле стара обољења са фаталним исходом као што је ХИВ у хроничне болести које се могу контролисати лијековима и да је увјерен да исто може да се уради и са Алцхајмеровом болешћу.

Према његовој оцјени, трошкови за лијечење те болести представљају једно од најтежих оптерећења за здравствене системе развијених земаља, и уколико не буде напретка у лијечењу те болести, ти трошкови ће наставити да оптерећују буџете у годинама и деценијама које долазе.

"То је ужасна болест која уништава оне који је имају и њихове ближње", рекао је Гејтс, који је навео да су мушкарци у његовој породици боловали од деменције.

Гејтс је рекао да ову инвестицију прави самостално, не преко Фондације Гејтс. Фондација Бил и Мелинда Гејтс финансира бројне пројекте широм свијета, од истраживања инфективних болести као што је сида, маларија или полио до борбе против сиромаштва.

Према Свјетској здравственој организацији, више од 36 милиона људи на свијету погођено је деменцијом, од којих већина имају Алцхајмер. Тај број ће се удвостручити до 2030. и утростручити до 2050. на 115,4 милиона уколико се наредних година не нађе никакав ефикасан третман.

Извор: Б92, Бета