latinica  ћирилица
14/11/2017 |  14:11 | Аутор: РТРС

Организација старјешина ВРС: Изетбеговић призива авете рата

Предсједништво Организације старјешина Војске Републике Српске оштро је осудило изјаве члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, наводећи да Изетбеговић отворено пријети Републици Српској и српском народу у БиХ.
Организација старјешина Војске Републике Српске - Фото: СРНА
Организација старјешина Војске Републике СрпскеФото: СРНА

"Таквим изјавама најгрубље се дестабилизује политичко-безбједносна ситуација и призивају авети рата као што је то учинио његов отац Алија Избетбеговић позивајући исламски свијет да им се придружи у борби за џихад 1992. године", наводи се у саопштењу ове организације.

Из Организације подсјећају да је "Алија Изетбеговић најавио жртвовање мира што је увело БиХ у жестоке међунационалне сукобе, а да то сада најављује његов син".

"Међутим, ситуација се промијенила, муџахединима је улазак у БиХ ограничен. Са друге стране, тешко је очекивати да ће међународна заједница и НАТО сада дати борбену подршку само једној страни, као што су то чинили деведесетих година 20. вијека бошњачкој страни", наведено је у саопштењу.

Старјешине Војске Републике Српске позивају високог представника и западноевропске дипломате да осуде говор мржње и ратне изјаве члана Предсједништва БиХ и санкционишу га због подривања Дејтонског споразума и најаве унилатералних потеза бошњачке стране у доношењу једностраних одлука којима се дерогирају званичне институције БиХ.

Организација тражи од надлежних институција Републике Српске, српских представника у институцијама на нивоу БиХ и свих политичких субјеката, одговоран однос у заштити резултата одбрамбено-отаџбинског рата, позиције српског народа и очување Републике Српске.