latinica  ћирилица
14/11/2017 |  08:44 ⇒ 08:45 | Аутор: РТРС

Млијеко или сок од поморанџе за доручак?

Ево шта је здравија опција уз први јутарњи оброк:
Намирнице (Фото: Thinkstock) -
Намирнице (Фото: Thinkstock)

Сок од поморанџе

"ЗА": Чаша сока од поморанџе има око 110 калорија, а задовољава дневне потребе за витамином Ц, моћним антиоксидантом.

"ПРОТИВ": Велике количине овог сока могу озбиљно да оштете зубну глеђ. Истраживање које је недавно спроведено на Универзитету у Рочестеру показало је да је код особа које су током пет узастопних дана пиле сок од поморанџе зубна глеђ значајно ослабљена.

- Тестирали смо сок од поморанџе јер је он најчешћи избор уз доручак, али генерално, већина воћних сокова има пХ вриједност испод 4, што значи да су веома кисели - каже др Јанфенг Рен који је водио ово истраживање.

Млијеко

"ЗА": Чаша млијека задовољиће 20 одсто наших дневних потреба за протеинима и трећину препорученог дневног уноса калцијума. Уз то, истраживања показују да је мања вјероватноћа да се особа преједе током ручка уколико ујутру попије млијеко, дијелом због тога што нас млијеко засити због високог удјела протеина, дијелом због тога што је калцијум неопходан да би хормони који нам утичу на килажу били у равнотежи.

"ПРОТИВ": Уколико не конзумирате потпуно обрано млијеко, оно може да садржи засићене масти, које подижу ризик од кардиоваскуларних болести и могу да допринесу развоју болести које се повезују са гојазношћу, каква је рецимо дијабетес.

Шта је боље?

Ипак - млијеко. Али, бирајте обрано млијеко са ниским удјелом млијечних масти.

Ако вам ипак више прија да дан започнете чашом цијеђене поморанџе, попијте је брзо, тако да сок што краће буде у контакту са зубима. Друга опција је да пијете на сламчицу, или да просто послије тога исперете уста водом, пише Women's Health.

Извор: Мондо