latinica  ћирилица
14/11/2017 |  07:49 | Аутор: РТРС

Данас Свети Врачи

Православна црква данас молитвено обиљежава празник посвећен светим љекарима Козми и Дамјану, који се у народу називају Свети Врачи.
Свети Врачи (илустрација) -
Свети Врачи (илустрација)

Свети Козма и Дамјан били су љекари и, како хришћани верују, чудотворци. Ова двојица светитеља су били рођена браћа, родом из Рима. Као дјеца су крштени и у хришћанском духу васпитани.

У хришћанској традицији помиње се да су имали велику благодат од Бога да лијече људе и животиње од сваке болести и муке, и то обично полагањем руку. За свој труд нису тражили никакву награду, само су захтијевали од болесника да вјерују у Исуса Христа.

Наслиједивши велико имање, они су га милостиво давали сиромашнима. У то вријеме, у Риму је царовао цар Карин. Пред њега су гонитељи довели ову свету браћу, оковану у ланце. Послије дугог испитивања цар им је наредио да се одрекну вјере у Исуса Христа и принесу жртве римским боговима. Међутим, Козма и Дамјан не само што нису послушали цара него су га још и савјетовали да он призна "јединога истинитога Бога".

Свети мученици Козма и Дамјан рекли су му: "Наш Бог није створен, али је Он Створитељ свега, а твоји су богови измишљотине људске и дјело руку умјетника. И кад не би било умјетника да вам направе богове, ви се не би имали коме клањати."

У хришћанској традицији помиње се да је послије чуда учињенога над самим царем, кад су га чудесно исцијелили од тешке болести - цар и сам изјавио своју вјеру у Исуса Христа и пустио браћу. И они су продужили да проповиједају хришћанство и исцјељују болеснике.

Због тога што су се прочули позавидио им је на слави неки љекар, негдашњи учитељ њихов, и под изговором да беру љековите траве извео их у планину и побио камењем. Ови светитељи су убијени 284. године.

Многе болнице носе име свете браће Козме и Дамјана а многи храмови, широм православног свијета, посвећени су управо њима - Светима Козми и Дамјану.